Linkovi

Filmski festival Tribeca odražava multikulturalni duh New Yorka


Filmski festival Tribeca ove je godine smanjen kao posljedica ekonomske recesije, te se prikazuje 86 filmova, a ne, kao prošle godine, 120. U dvije glavne kategorije – World Narrative i World Competition – prikazuju se filmovi iz 36 zemalja. Holivudski glumac Robert DeNiro i njegova partnerica Jane Rosenthal pokrenuli su ovaj festival kratko nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

Par je želio donijeti novac i vratiti ljude na Manhattan, te je Filmski festival Tribeca viđen kao način promicanja lokalnih i stranih umjetnika. Tribeca je inače prilično glamurozna stambena četvrt, udaljena tek nekoliko blokova od mjesta gdje su se nalazili neboredi Svjetskog trgovinskog centra. Festival je svake godine rastao, a ujedno je – kako kaže Jane Rosenthal – svaki puta imao i određenu središnju temu. Ove godine, više je komedija kao protuteža globalnoj ekonomskoj recesiji.

"Imamo filmove Woodyja Allena i Spikea Leeja. Tu je i velik broj filmskih stvaratelja za čija imena možda niste čuli, kao i više lakših, zabavnihfilmova nego ijedne ranije godine. Mislim da nam svima treba malo smijeha."

Čak i kad je festival smanjenog obujma, organizatori kažu da je bilo ključno održati njegovu mješavinu uradaka domaćih umjetnika i stranih novodošlih filmskih autora. Genna Terranova je jedna od programskih urednika festivala.

"New York je, kao što svi znamo, prava mješavina svega i svakoga, dakle filmovi sa svih strana svijeta ovdje se nađu kao doma. Mi automatski imamo publiku za svaki film kad smo i sami tako eklektička smjesa."

Među filmovima o kojima se ove godine najviše priča je iranska drama „O Elly“, o skupini starih prijatelja s fakulteta koji se okupe preko vikenda za razonodu na moru, ali laži i prijetvornost ubrzo dovedu do katastrofe. Asghar Farhadi za taj je film odnio nagradu za najboljeg redatelja na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu.

Kritičari jako hvale i film „Fixer: otmica Ajmala Naqshbandija.“ Taj dokumentarac bavi se talibanskom otmicom i odsijecanjem glave 24-godišnjeg prevoditelja i posrednika, koga su unajmili strani novinari u Afganistanu. Priču o otmici, koja se dogodila 2007., režirao je Amerikanac Ian Olds, a film se prikazuje sa titlovima na engleskom, talijanskom, dari i pašto jeziku. Festival nije mamac samo za filmske kritičare; i gledatelji kažu da su uzbuđeni što mogu vidjeti filmove iz raznih zemalja. Među njima je i ann Jones koja kaže da atmosfera festivala još pojačava ukupni doživljaj.

"Jako mi se sviđa što vidim ne samo film nego i ljude koji su ga napravili, najčešće redatelja. Nakon filma, oni ostaju s publikom i odgovaraju na pitanja."

S obzirom da je za mnoge strane, niskobudžetne i neovisne filmove teško naći distributera u Sjedinjenim Državama, programski urednici festivala kažu da je promicanje takvih djela upravo dio onoga što Tribecu čini vrlo specijalnim mjestom za filmske umjetnike sa svih strana svijeta.

XS
SM
MD
LG