Linkovi

'Abigail i John: Portret jednog braka'


Davno prije Baracka i Michelle Obama, davno prije tabloida i Interneta koji nam prenose slike i detalje iz njihovog privatnog zivota, zivio je u Bijeloj kuci jedan drugi bracni par, jedan drugi predsjednik i jedna druga Prva dama, Abigail i John Adams, cija je posebna veza plijenila paznju javnosti. Njihova ljubavna prica predmet je knjige povjesnicarke Edith Gelles – “Abigail and John: Portrait of a Marriage,” Abigail i John: Portret jednog braka.

Bila je to, za 18. stoljece, kaze Edith Gelles, tipicna ljubavna prica. Zbila se u jednom malom mjestu Massachusettsa, tada se zvalo Braintree, danas - Quincy...

"Nema dokaza da Abigail i John nisu jedno drugo poznavali jos od djetinjstva, jer obitelji su uvijek znale jedna za drugu u takvim malim zajednicama."

Neki povijesni podaci, medjutim, govore da je Abigail Johna, deset godina starijeg od sebe, upoznala tek kad je njoj bilo 15 godina. Kako je Abigail stasala, tako je John sve vise razmisljao o njoj kao o mogucoj ljubavnoj vezi. A i on je njoj bio sve privlacniji.

Abigail Smith i John Adams vjencali su se 1764. godine i tako je zapocela jedna veza izvanredna za ono vrijeme, ali i za ovo nase doba.

"Bili su jedan prema drugome nesebicni, darezljivi, zrtvovali se jedno za drugo, medjusobno duboko postivali."

Tijekom dobrog dijela drugog desetljeca njihova braka, izmedju 1774. i 1784. godine, kad je Adams boravio u Europi, prvo kao predstavnik mlade zemlje u Francuskoj i Velikoj Britaniji, potom kao veleposlanik Sjedinjenih Drzava u Holandiji, Abigail je bila sama i sama je, u Massachusettsu, podizala njihovu djecu.

Ljubav je zivjela preko pisama i upravo su ona posluzila Edith Gelles kao glavni izvor informacija. Kroz njih, mogla je pratiti o cemu je i na koji nacin razgovaralo dvoje supruznika. Kad je, g. 1797., Adams postao drugim predsjednikom Sjedinjenih Drzava, Abigail je bila kljucna u pruzanju podrske.

Dok je, prije toga, sluzio kao dopredsjednik u vladi Thomasa Jeffersona, Abigail nikad nije pokazala protivljenje zbog njegove javne sluzbe, ali osobno nije bila odusevljena njegovom odlukom da nastavi s drzavnom sluzbom, na polozaju predsjednika. Ipak, ostala mu je odana i postala njegovim najblizim pouzdanikom i vrlo vjerojatno njegovim savjetnikom. Odluke je sâm donosio, ali u glavnom gradu nije imao politickih saveznika koji bi mu mogli pomoci savjetom.

Inteligentna, dobro informirana, njemu i njegovoj politici potpuno naklonjena, Abigail je bila njegova najbolja saveznica. Sve do Eleanor Roosevelt, u 20. stoljecu, vjerojatno nije bilo informiranije Prve dame, i bolje savjetnice, od Abigail Adams. Edith Gelles njoj pripisuje i definiranje uloge Prve dame...

"Kao Prva dama, Abigail Adams je postavila mnoge protokole koji su se odrzali do danasnjeg dana."

Redovito je odrzavala sluzbene vecere za senatore, zastupnike i njihove supruge, i za clanove Vrhovnog suda i njihove supruge. Organizirala slavlja za Dan nezavisnosti, 4. srpnja, i na njih pozivala ljude iz blizeg i daljeg susjedstva. Bila je veliki drustveni arbitar.

Edith Gelles je ulozila 30 godina u istrazivanja i pripremu knjige “Abigail and John: Portrait of a Marriage.” I za to vrijeme, kaze, stekla dobar uvid u ono sto je taj brak cinilo tako dobrim i cvrstim.

"Mislim da je to dijelom svakako bilo zato sto tada nije bilo mogucnosti razvoda, osim pod vrlo posebnim uvjetima."

Ali vjerujem da je to bilo i zbog njihovih licnosti, njihovih karaktera, te cinjenice da su iskreno i duboko marili jedan za drugoga, da su bili izuzetno kompatibilni i izuzetno privrzeni jedan drugome. Bilo je, kaze Edith Gelles, tijekom protekla dva stoljeca u Bijeloj kuci i drugih sretnih bracnih parova i drugih cvrstih i energicnih Prvih dama, ukljucujuci bracni par Obama.

"Njihov odnos u mnogome me podsjeca na Abigail i Johna Adamsa. Otvoreno jedan za drugoga pokazuju njeznosti, vole se saliti na racun onog drugog, podudaraju se intelektualno."

I Michelle je cvrsta zena, pokusava odrediti svoje mjesto kao Prva dama, spremna je zrtvovati svoju, privatnu, slobodu i nezavisnost iako njena uloga nije izabrana, kao ona predsjednika, vec joj je nametnuta samo zato sto je predsjednikova supruga. Nimalo laka uloga!

Profesorica povijesti i autorica Edith Gelles izrazava nadu da drugi bracni parovi, i ne samo oni politicki, mogu ponesto nauciti na primjeru Abigail i Johna Adamsa.

Njihov odnos, kaze ona, moze posluziti kao dobar primjer drugima kako u braku jedan drugoga podrzavati, kako jedan drugome pomagati da bi se lakse prebrodili neki teski trenuci i zajednicki uzivalo u onima koji su lijepi.

XS
SM
MD
LG