Linkovi

Američki srednjoškolci na natjecanju poznavanja ustava


Nekoliko stotina srednjoškolaca okupljeno je ovih dana u Washingtonu, na završnici natjecanja u poznavanju američkog ustava. Natjecanje je nazvano "We the People", po početnim riječima ustava, a uključuje i simulirana kongresna saslušanja u kojima ekipe učenika predstavljaju ekspertne svjedoke.

Ovi su srednjoškolci pravi stručnjaci za temeljne dokumente američke nacije. Oni su članovi jedne od deset ekipa koje su se našle u završnici natjecanja, prošavši ranije krugove natjecanja u kojima ih se ispitivalo u njihovom znanju Deklaracije neovisnosti, Ustava, te Povelje o pravima.

Carly Shapiro iz Connecticuta, kaže da se njezina ekipa pripremala, proučavajući Ustav, od lipnja prošle godine: "Presretna sam da smo dospjeli tako daleko u natjecanju. Ponekad je bilo teško, žrtvovale su se druge stvari kako bi se sudjelovalo u natjecanju. Ali sada, kad smo ovdje, sve se to isplatilo."

Suci ocjenjuju učenike na temelju njihovih početnih proklamacija, kao i odgovora koje daju na postavljena pitanja. Oni moraju pokazati ne samo da poznaju temu, nego to i praktično dokazati, braneći svoje argumente na licu mjesta. Natjecanje je ustvari jednako pravim kongresnim saslušanjima, koja se i održavaju u istim prostorijama.

Panel sudaca uključuje suce Vrhovnog suda, profesore političkih znanosti, te povjesničare. Margaret Branson je sudac na ovim natjecanjima već 22 godine. Ona kaže da je neophodno učenicima pružiti konstruktivnu kritiku: "Ako im samo govorite 'odlično', 'izvrsno' i slično, onda učenici imaju problema s prihvaćanjem izbora pobjednika. Zašto nismo mi kad smo bili odlični i izvrsni?"

Branson kaže da je natjecanje odličan način da se učenike zainteresira za povijest i politiku: "Među ovim mladim ljudima zamijeti se velika količina potencijalnog čelništva. Želimo ih potaknuti da idu dalje, da budu čelnici u svojim zajednicama, u svojim saveznim državama, na razini čitave zemlje."

Tri ekipe s najvišim ocjenama dobivaju odličja. No, mnogi sudionici kažu da su već ponosni samim time što su dospjeli u završnicu natjecanja.

XS
SM
MD
LG