Linkovi

Al-Qaeda i dalje najveća teroristička prijetnja po SAD


Sjedinjene Države vjeruju da je al-Qaida povratila dio svojih operativnih sposobnosti koje je imala prije terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine te tvrde da i dalje ostaje najveća teroristička prijetnja SAD-u i saveznicima. U redovitom godišnjem izvješću Državnog tajništva o globalnom terorizmu navodi se da al-Qaida i pristaše te terorističke mreže koriste udaljena područja Pakistana za svoja utočišta i obuku odakle komuniciraju sa sljedbenicima, planiraju napade te upućuju borce u Afganistan.

Državno tajništvo nadalje navodi da Iran i dalje ostaje najznačajniji državni sponzor terorizma na svijetu. U izvješću se navodi da su iranske postrojbe Quds nastavile osiguravati oružje, uvježbavanje i financiranje Hezbollahu kako bi potkopavao libanonsku vladu i napredovao u protu-izraleskoj kampanji. Među značajnim postignućima na polju borbe protiv globalnog terorizma spominje se zarobljavanje ili ubojstvo ključnih terorističkih vođa u Pakistanu, Iraku i Kolumbiji.

Što se Europe tiče Sjedinjene Države ističu da su u protekloj godini europske zemlje unaprijedile svoje kapacitete za borbu s terorističkom prijetnjom te da su razbile nekoliko značajnih terorističkih zavjera i osudile neke osumnjičenike. U dijelu izvješća o Hrvatskoj stoji da je usvojena nova nacionalna strategija za prevenciju terorizmu koja ojačava sposobnost Hrvatske za suradnju s međunarodnim protuterorističkim naporima. U Bosni i Hercegovini, ocjenjuje se, decentralizacija i prijepori među različitim etničkim skupinama učinili su zemlju ranjivom za eksploataciju kao potencijalnog mjesta za pokretanje terorističkih napada u Europi.

XS
SM
MD
LG