Linkovi

Svinjska gripa i dalje se širi, SAD kupuje dodatne doze lijekova


Sjedinjene Države namjeravaju kupiti još 13 milijuna doza lijekova protiv gripe namijenjenih nacionalnim zalihama za tretman virusa H1N1 koji se širi svijetom. Vlasti kažu da američka vlada već raspolaže sa 70 milijuna doza u skladištima širom zemlje. Oko 400 tisuća od 13 milijuna dodatnih doza bit će upućeno u Meksiko, epicentar gripe. U pokušaju sprečavanja širenja virusa meksička vlada naredila je školama i ne-esencijalnim vladinim službama da od danas prekinu rad na pet dana. Meksički predsjednik Felipe Calderon pozvao je građane da ostanu u kućama tijekom nacionalnog praznika Cinco de Mayo. Meksiko je u četvrtak potvrdio 260 slučajeva gripe od čega 12 smrtnih. Neslužbeni brojevi su veći. U Sjedinjenim Državama potvrđeno je 109 slučajeva gripe, od čega jedan smrtni.

U međuvremenu, vršiteljica dužnosti direktora američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti izjavila je da Sjedinjene Države nikada nisu bile bolje pripremljene za nošenje s mogućom pandemijom gripe. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izvjestio je danas da je jedan član američkog izaslanstva prilikom nedavnog puta predsjednika Obame u Meksiko obolio sa simptomima gripe. Taj dužnosnik bio je u prethodnici izaslanstva ministarstva energetike. Gibbs je napomenuo da ni ministar energetike ni predsjednik Obama nemaju simptome gripe.

Američka administracija ustraje u odluci da ne zatvara granicu prema Meksiku. Dopredsjednik Joe Biden rekao je u jednom intervjuu da bi zatvaranje granice bilo monumentalni pothvat s ograničenom koristi. Američki dopredsjednik dodao je da bi članove vlastite obitelji savjetovao da ne lete zrakoplovima ili putuju vlakom. Kasnije je Bijela kuća pojasnila takvu izjavu kazavši da je spomenuti savjet u skladu s onim što poručuje vlada – da Amerikanci trebaju izbjegavati zračna putovanja u Meksiko bez prijeke potrebe te da osobe koje su bolesne trebaju izbjegavati zrakoplove, vlakove i druge zatvorene javne prostore.

XS
SM
MD
LG