Linkovi

Predsjednik Obama ponosan na dosadašnje rezultate, ali ne i zadovoljan


Bijela kuća je prvotno umanjivala značaj vremenskog okvira prvih stotinu dana predsjednika Obame na dužnosti. No na kraju, prihvaćena je prilika da se pokaže predsjednikov politički program.

"Ponosan sam na ono što smo postigli, ali nisam zadovoljan. Veseli me naš napredak, ali nisam zadovoljan. "

Na konferenciji za novinare predsjednik je rekao da je jedno od najvećih iznenađenja u prvih nekoliko mjeseci njegovog mandata bio puki broj ključnih pitanja koja su se aktualizirala u isto vrijeme. Na početku drugih stotinu dana predsjednik Obama suočava se s novim izazovom: prvom nacionalnom zdravstvenom krizom njegovog mandata.

"Nastavljamo pozorno motriti slučajeve pojavljivanja virusa gripe H1N1 u Sjedinjenim Državama."

Predsjednik je dodao da nema planova o zatvaranju granice prema Meksiku. Prema njegovim riječima, nova vrsta gripe razlog je za zabrinutost, ali ne i paniku.

"Sada je od presudne važnosti da osiguramo daljnju budnost."

Za razliku od prijašnje dvije formalne konferencije za novinare sinoćnjom nije dominiralo neko konkretno pitanje. Što se unutarnje politike tiče predsjednik Obama je izrazio nadu da će se američki proizvođači automobila održati, a demokrate u Kongresu pohvalio je zbog usvajanja nacrta proračuna koji je gotovo potpuno identičan onome što je on predložio u veljači.

Predsjednik je također stao u obranu svoje odluke da objavi dokumente iz razdoblja administracije predsjednika Busha kojima su dozvoljene okrutne metode ispitivanja osumnjičenika za terorizam. Kako je rekao, ispitivači su mogli doći do prikupljenih informacija uporabom drugih, moralnijih metoda.

"Ove informacije mogli smo dobiti drugim načinima, koji su u skladu s našim vrijednostima i s onime tko smo."

Upitan o Pakistanu predsjednik Obama je rekao da je situacija u toj zemlji krhka, ali je izrazio uvjerenje da će pakistansko nuklearno oružje ostati sigurno. On je dodao da pakistanska vojska uviđa da najveća prijetnja toj zemlji dolazi od unutarnjih ekstremista.

"U posljednjih nekoliko dana vidljivo je kako prepoznaju da je njihova opsesija Indijom, kao smrtnom opasnošću, pogrešna te da im trenutno najveća prijetnja dolazi iznutra. "

Predsjednik se osvrnuo i na val nasilja u Iraku kazavši da postoji razlog za zabrinutost. No, podsjetio je, razina nasilja manja je nego prošle godine. Pri tom je jasno dao do znanja da se novo nasilje neće odraziti na njegove rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

XS
SM
MD
LG