Linkovi

WHO proglasio peti stupanj uzbune od svinjske gripe


Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je peti stupanj uzbune od svinjske gripe upozorivši da bi pandemija mogla trenutno uslijediti. Šesti, najviši stupanj, značio bi da je pandemija već nastupila.

Objavljujući novo upozorenje glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije, Margaret Chan, pozvala je sve zemlje da aktiviraju planove za slučaj pandemije. Pandemijom se definira bolest koja se pojavljuje na širokom geografskom području i pogađa iznimno visoki postotak stanovništva.

Do sada je od svinjske gripe u Meksiku umrlo 159, a oboljelo dvije i pol tisuće ljudi. Sjedinjene Države zabilježile su prvi smrtni slučaj od gotovo stotinu registriranih oboljenja u deset američkih saveznih država. Predsjednik Obama izjavio je da Sjedinjene Države čine sve što mogu kako bi kontrolirale zarazu. Ministrica zdravstva Kathleen Sebelius objavila je da vlada ima 50 milijuna doza lijekova Tamiflu i Relenza, koje se koriste protiv virusa svinjske gripe, te su započele isporuku po saveznim državama.

U međuvremenu, meksička vlada objavila je da od petka prekida sve ne-esenijalne aktivnosti na pet dana te je zatražila od dijelova ekonomskog sektora da učini isto kako bi se zaustavilo širenje svinjske gripe. Prehrambeni, medicinski i transportni sektor neće biti obuhvaćeni ovom odlukom vlade.

Zbog straha od širenja zaraze grad od 20 milijuna ljudi naložio je zatvaranje škola, restorana, kina i drugih javnih mjesta. Procjenjuje se da ove mjere koštaju grad najmanje 57 milijuna dolara dnevno.

Svinjska gripa nanosi težak udarac meksičkom turizmu poglavito nakon što je nekoliko zemalja savjetovalo svoje građane da izbjegavaju putovanja u tu zemlju.

XS
SM
MD
LG