Linkovi

The Bright Mississippi, Allena Toussainta, jedan od najboljih koje ćemo čuti u 2009. godini!


U New Orleansu je 24. travnja, nastupom Wyntona Marsalisa i njegovog Jazz At Lincoln Center Orchestra, otpočeo 40. po redu godišnji festival jazza i kulturnog nasljeđa New Orleansa i Louisiane.Uz jazz, zastupljeno je, kao i uvijek, mnoštvo drugih žanrova -od bluesa, cajuna i zydeca, do gospela, countryja, folka, bluegrassa, rocka, latinskoameričkog jazza... Tijekom deset dana festivala, publiku će zabavljati više stotina glazbenika – što lokalnih, što iz drugih krajeva Amerike, što iz drugih zemalja, naročito Afrike.

Svake godine, New Orleans Jazz and Heritage Festival objavljuje i službeni poster.Ovogodišnji Jazz Fest poster krasi lik lokalne glazbene legende – pijanista i skladatelja Allena Toussainta. Toussaint, redoviti sudionik festivala, upravo je izdao album jazz standarda i starih njuorleanskih pjesama.

Allen Toussaint, rođen u New Orleansu 1938. godine, jedna je od najistaknutijih i najutjecajnijih ličnosti njuorleanskog ritam-i-bluesa, plodni skladatelj s hitovima poput “Fortune Teller,” “Certain Girl,” “Southern Nights,” “Working in the Coalmine.”Kao aranžer i producent radio je s mnogim dobro poznatim imenima iz svijeta R&B-ja i rocka; od 1998. godine i sâm je član Rock and Roll Hall of Fame.Njegova nedavna suradnja s Elvisom Costellom, 2006., na albumu “The River in Reverse,” dobila je nominaciju za Grammyja.

Toussaint je i izvanredni pijanist koji se razvio pod velikim utjecajem jednog drugog njuorleanskog pijanista,Professora Longhaira.

“The Bright Mississippi” prvi je Toussaintov solo album u deset godina, studijski jazz-set kojim istražuje teritorij ne baš prirodan za njega.Do sada se, priznaje, držao podalje od jazz-standarda, smatrajući da on nema što dodati i doprinijeti na temu jazza.Odlučivši, međutim, odati poštu onima koji su put utirali prije njega – Sidneyju Bechetu, “Jelly Roll” Mortonu, Kingu Oliveru, Dukeu Ellingtonu & Billyju Strayhornu, Djangu Reinhardtu, Theloniousu Monku – Toussaint, čija skladateljska karijera počiva u rocku, soulu, popu, funku, pokazuje da, iako jazz nije dio njegovog radnog života, u njegovoj krvi ipak ima i starog New Orleansa, da teritorij koji istražuje i nije možda tako neprirodan za njega.Evo ga u jednoj Theloniousa Monka po kojemu album i nosi ime – “The Bright Mississippi”...

Pijanista Allena Touissanta, na albumu “The Bright Mississippi,” izdanom na etiketi Nonesuch, u produkciji Joea Henryja, prate neki od danas najboljih glazbenika –klarinetist Don Byron; trubač Nicholas Payton; gitarist Marc Ribot; basist David Piltch; bubnjar Jay Bellerose; i dva specijalna gosta - pijanist Brad Mehldau i saksofonist Joshua Redman.Od 12 skladbi albuma, među kojima su i dvije tradicionalne – “St. James Infirmary” i “Just a Closer Walk With Thee,”samo jedna nije instrumentalna – “Long, Long Journey,” Leonarda Feathera.U njoj, uz pijanista Toussainta slušamo i Toussainta vokalista...

Prve kritike za album “The Bright Mississippi,” Allena Toussainta?“Pravo otkriće...Nova stara strana jednog američkog originala... Pet zvjezdica, za album koji odaje poštu, ali i nanovo otkriva niz pjesama koje asociramo s ranim bluesom i jazzom New Orleansa...Sjajno ostvarenje, jedan od najboljih albuma u dugoj i sjajnoj diskografiji Allena Toussainta... Toussaint može sada svojoj dugoj i plodnoj karijeri mirne duše dodati i naslov “jazz umjetnika”... Čarobni regionalizam, rekonfigurirana Americana... izvrsni novi album New Orleans-jazza otkriva ogroman talent, smisao i maštovitost Toussainta-interpretatora... Remek-djelo, priča koju smo čuli nebrojeno puta, ali nikada na ovaj način i nikad neće više biti ovako ispričana, kao sada, prstima Allena Toussainta.”

Od kritičara NYT-a, Bena Ratliffa: Toussaintov jazz album je za one koji misle da jazz ne vole, isto kao što je “Raising Sand,” s Alison Krauss i Robertom Plantom, album countryja za one koji misle da country ne vole.

Na prvo slušanje, “The Bright Mississippi” zvuči kao “dobra njuorleanska zabava; svako daljnje slušanje otkriva koliko je bogata i višeslojna ta izvanredna, čudesna glazba,” u rukama domišljatog i osebujnog Allena Toussainta.Svaku od inače dobro poznatih skladbi Touissant vraća u toplo krilo New Orleansa.“The Bright Mississippi” jedan je od najboljih u legendarnoj karijeri tog njuorleanskog glazbenika, za kojega kažu i “dragulj u kruni New Orleansa.”

XS
SM
MD
LG