Linkovi

Povećava se broj oboljelih od svinjske gripe u SAD-u


Broj slučajeva svinjske gripe u raznim dijelovima Sjedinjenih Država povećao se na najmanje 65. Bijela kuća objavila je da je predsjednik Obama zatražio od Kongresa milijardu i 500 milijuna dolara za borbu protiv te bolesti. Istodobno, Kalifornija, koja graniči s Meksikom, proglasila je izvanredno stanje. Dnevnik Los Angeles Times javlja da zdravstvene službe pokušavaju utvrditi jesu li dva smrtna slučaja u Kaliforniji u vezi s virusom svinjske gripe. Premda je Meksiko epicentar svinjske gripe, ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano izjavila je da u fokusu Sjedinjenih Država nije zatvaranje granice niti provjera putnika. Fokus je, kazala je, na ublažavanju situacije te je izvijestila o formiranju radne skupine za nošenje sa svinjskom gripom.

Do sada je jedino Meksiko izvijestio o smrtnim slučajevima od svinjske gripe, njih više od 150. Virus je, pak, pronađen kod pacijenata u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Kanadi, Kostarici, Izraelu, Španjolskoj i Novom Zelandu. Druge zemlje uključujući Austriju, Francusku, Dansku i Južnu Koreju još uvijek istražuju moguća oboljenja od ove bolesti.

I dok mnogi strahuju od virusa svinjske gripe, američki zdravstveni stručnjaci kažu da obična sezonska gripa godišnje usmrti 36 tisuća ljudi. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, samo od siječnja više od 13 tisuća ljudi u Sjedinjenim Državama umrlo je od komplikacija izazvanih virusom gripe.

U međuvremenu, američki Senat potvrdio je na dužnost ministrice zdravstva guvernerku Kansasa, Kathleen Sebelius. Senatori su odobrili njenu nominaciju omjerom glasova 65 prema 31. Neki republikanci usprotivili su se toj nominaciji zbog njima neprihvatljivih stajališta Kathleen Sebelius po pitanju zdravstvene skrbi i pobačaja. Sebelius je nedavno dopunila porezne prijave za posljednje tri godine i doplatila osam tisuća dolara kako bi se ispravilo ono što je ona nazvala „nenamjernom pogreškom“. Još nekoliko američkih agencija, u čijoj je domeni javno zdravstvo, čeka na potvrdu čelnih ljudi.

XS
SM
MD
LG