Linkovi

Najopasnija zbirka uzročnika bolesti živi u novom Nacionalnom biološkom laboratoriju, u Galvestonu


U kolovozu 2008-me, otvoren je novi državni laboratorij u gradu Galvestonu, u saveznoj državi Teksas, tek nekoliko tjedana prije nego što je taj kraj poharao uragan. Izgradjen tako da izdrži i gore oluje od te, sam laboratorij nije bio oštećen, niti je prekinuo s radom. Sigurnost je od velikog značaja s obzirom da se tamo čuvaju uzorci najopasnijih zaraznih bolesti.

Liječnici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Teksas u Galvestonu video telefonom razgovaraju s kolegom u Africi koji je pregledao čovjeka oboljelog od rijetke bolesti. Nove bolesti se stalno pojavljuju po svijetu, često kao varijacije već poznatih oboljenja. No da bi bili sigurni o čemu je riječ, uzorci virusa i bakterija šalju se na analizu u Galveston, u 52 tisuće četvornih metara veliku zgradu – laboratorij Sveučilišta Teksas, koji posjeduje vlastitu zbirku uzročnika najopasnijih zaraznih bolesti, te suradjuje s liječnicima diljem svijeta na prepoznavanju i proučavanju novih bolesti.

Jim LeDuc, zamjenik direktora laboratorija, kaže: „Naši uposlenici su stručnjaci za brojne bolesti, od kuge, bedrenice, do obične gripe, kao i za one manje poznate. Ako nismo u stanju prepoznati organizam, vršimo molekularnu analizu virusa ili bakterije, testiramo je na različite načine da bi je korektno klasificirali.“

Ako je mikrob prouzročio smrtni slučaj i nije bio odmah prepoznat, uzorak dolazi u dio zgrade s najvišom razinom sigurnosti, odvojen od ostatka zgrade, gdje uposlenici nose posebna plastična odijela nalik onim svemirskim.

„Laboratorij je dizajniran za rad na zaraznim bolestima kao i na prijetnjama biološkog terorizma. Koristimo ista znanja i testove kada je riječ o prirodnim zarazama kao i o onima namjerno izazvanima,“ kaže LeDuc. No najvažniji je cilj, dodaje, poboljšati dijagnostiku, pronaći najbolji tretman, te najbolje mjere za prevenciju budućih zaraza.

Nacionalni laboratorij u Galvestonu, koji je počeo s radom u ograničenim uvjetima prije osam mjeseci, danas je skoro u punom pogonu.

XS
SM
MD
LG