Linkovi

Predsjednik Obama najavio veća državna ulaganja u razvoj znanosti i tehnologije


Predsjednik Barack Obama je najavio nova vladina ulaganja na području znanosti i tehnologije. Investirana sredstva predstavljat će 'najveći pothvat takve vrste u američkoj povijesti' – rekao je predsjednik.

Vrijednost investicije dostići će tri posto ukupnog nacionalnog proizvoda Sjedinjenih Država – više čak i od razdoblja šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je Amerika pojačano financirala znanstveno-istraživački sektor prvenstveno zbog istraživanja svemira i tehnološke utrke sa Sovjetskim savezom. Taj je napor uspješno okončan 1969. godine, prvom misijom na Mjesec.

U govoru u nacionalnoj Akademiji znanosti u Washington, predsjednik Barack Obama je rekao da vladin plan ekonomskog oporavka nacije uključuje i značajne poticaje za znanstveno-tehnološki sektor, pogotovo kada je riječ o razvoju obnovljivih izvora energije. Samo na istraživanja na tom području u sljedećih deset godina bit će utrošeno oko 150 milijardi dolara.

Bijela kuća također želi da se do 2050. godine ukupna emisija ugljičnog dioksida smanji za 80 posto.

Predsjednik je također spomenuo vladin pojačani naglasak na nastavu matematike i drugih prirodnih znanosti u američkim školama. Cilj na tom području je dostići druge zapadne zemlje, gdje je nastava tih predmeta kvalitetnija a učenici znaju znatno više.

Predsjednik Obama je također rekao da će vlada, kroz poreznu politiku i programe državnih stipendija, nastojati učiniti sveučilišno obrazovanje što priuštivijim za mlade Amerikance.


XS
SM
MD
LG