Linkovi

Svjetska zdravstvena organizacija podigla razinu upozorenja od pandemije svinjske gripe


Svjetska zdravstvena organizacija podigla je svoju razinu upozorenja od pandemije svinjske gripe na četvrti stupanj, dva niže od maksimuma.

Nakon drugog sastanka Odbora za izvanredne situacije u dva dana Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je o podizanju stupnja upozorenja od svinjske gripe. Tim povodom novinarima se u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi obratio dr. Keiji Fukuda, pomoćnik direktora zadužen za pitanja zdravstvene sigurnosti i okolišta.

Dr. Fukuda kazao je da proglašavanje četvrte razine upozorenja na pandemiju svinjske gripe znači da postoji neprekidni prijenos virusa s čovjeka na čovjeka što dovodi do pojavljivanja svinjske gripe u određenom geografskom području. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje svima da što češće peru ruke te da izbjegavaju kontakte s ljudima kojima očito – u zdravstvenom smislu – nije dobro.

Prema posljednjim podacima, vjeruje se da je od svinjske gripe u Meksiku umrlo 149 ljudi, a 1,600 ih je oboljelo. Najmanje 44 slučaja ove bolesti zabilježena su u Sjedinjenim Državama, a šest u Kanadi. Prvi slučajevi svinjske gripe jučer su potvrđeni u Španjolskoj, a u tijeku su provjere u Novom Zealandu, Francuskoj, Izraelu i Škotsku.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da Washington pažljivo prati situaciju u područjima Sjedinjenih Država gdje su registrirani slučajevi svinjske gripe. 'Situacija je zabrinjavajuća, ali ne i alarmantna' – rekao je Obama. Kada je u pitanju svinjska gripa, Sjedinjene su Države na području javnog zdravstva proglasile izvanredno stanje – što dopušta saveznim vlastima da troše proračunska sredstva u cilju blokiranja zaraze a omogućava se i korištenje cjepiva iz nacionalnih rezervi. Predsjednik je ovu mjeru opisao kao 'mjeru predostrožnosti'.

U međuvremenu, Bijela kuća je priopćila da predsjednik Obama ni u jednom trenutku nije bio u opasnosti tijekom puta u Meksiko ranije ovog mjeseca. Za boravka u Meksiku predsjednik Obama je nazočio svečanoj priredbi u Nacionalnom antropološkom muzeju gdje ga je pozdravio direktor Felipe Solis. Dirkektor muzeja umro je 24. travnja. Bijela kuća je objavila izjavu glasnogovornika meksičkog veleposlanstva u Washingtonu u kojoj se navodi da je Solis umro od komplikacija ranije bolesti, a ne od svinjske gripe.

XS
SM
MD
LG