Linkovi

Chicago troši godišnje 20 milijuna dolara na čišćenje graffita


Služba javnog prijevoza grada Chicaga trošila je oko 20 milijuna dolara godišnje na čišćenje grafita, ili sličnih nepriličnih ukrašavanja, koje su ljudi ispisivali na vlakovima podzemne željeznice, autobusima i postajama gradskog prijevoza. Onda su došli na bolju ideju. Umjesto da traže i krivično gone one koji pišu grafite, gradske su ih vlasti počele poticati, pa čak i nagrađivati.

Crteži na zidovima i zabranjeno oslikavanje pećina datira još iz drevne Grčke i Rima, pa čak i dalje. Skrivanje, dok brzo ispisujemo ljubavne poruke po zidovima dio su uzbuđenja za mlade umjetnike grafita, i njihove prijatelje. No, ovakva umjetnost ljuti vlasnike objekata na kojima je ispisana, kao i prolaznike, te se stiče dojam da autobus ili podzemna željeznica na kojoj su oslikani nisu baš najsigurniji.

Kada su službenici čikaškog javnog prijevoza uhvatili nekoliko autora grafita uvidjeli su da su to ipak vrlo pristojna djeca, koja su se samo želila dokazati pred svojim prijateljima. S obzirom da je potrebno utrošiti dosta vremena i novca kako bi se ti slučajevi iznjeli pred sud, služba javnog prijevoza izabrala je sedam mjesta u gradu, gdje su podigli visoke zidove i dopustili djeci da ih oslikaju grafitima.

Naravno, ovim nije spriječen svaki slučaj ilegalnog oslikavanja grafita, no potaknuta je jedna cijela zajednica umjetnika koji s ponosom pokazuju svoj rad na ulicama, kao i na internet. Neke radove čak ocjenjuju stručnjaci, te im se dodjeljuju nagrade i stipendije na umjetničkim akademijama.

Vrlo mali broj onih koji legalno oslikavaju ove zidove je uhvaćeno u ilegalnom oslikvanju na nekim drugim mjestima. Zidovi koji se oslikavaju legalno skoro nikada nisu meta ilegalnih grafita.

U Chicagu, kao i u mnogim drugim američkim gradovima, sada postoje mjesta na kojima mladići mogu ispisati svoje ljubavne poruke sprejom, i nemoraju se sakrivati od policije, kasno u noći. Sada to mogu raditi u sred dana, dok policajci gledaju, s odobravanjem.

XS
SM
MD
LG