Linkovi

'Nije nam namjera igrati se skrivača ili stjecati političke poene' - ministar pravosuđa Eric Holder o objavljivanju vladinih dokumenata o korištenju torture


Ministar pravosuđa Eric Holder izjavio je u Kongresu da neće blokirati objavljivanje informacija o okrutnim metodama ispitivanja osumnjičenika za terorizam, koje su se prakticirale za administracije predsjednika Busha.

Holder je odgovarao na pitanja o dokumentima koje je prošli tjedan objavilo Ministarstvo pravosuđa, a u kojima se opisuju ispitivanja uz torturu, koju je odobrila prošla administracija.

Prema nekim izvješćima, vrlo je malo vrijednih informacija prikupljeno ovakvim metodama, među kojima je i kontroverzna tehnika tzv. waterboardinga, odnosno simuliranog utapljanja. S druge strane neki republikanci kažu da bi vlada trebala objaviti što više informacija o ovim ispitivanjima, pogotovo o tome da su ipak bile prikupljene i neke korisne informacije koje su pomogle u sprječavanju terorističkih napada.

Tako misli i Holder. "Nemamo namjeru igrati se skrivača ili ne objavljivati izvjesne stvari koje nisu u skladu s nekim drugim stvarima. Naša namjera nije da stječemo političke poene ili da nešto skrivamo od javnosti" - izjavio je pred jednim odborom Zastupničkog doma ministar pravosuđa.

Kad su prošli tjedan objavljeni dokumenti o korištenju torture predsjednik Obama je rekao da agenti CIA-e koji su izravno sudjelovali u ispitivanjima neće biti kazneno gonjeni, međutim, administracija nije dala slična jamstva autorima tih dokumenata kao niti dužnosnicima administracije predsjednika Busha koji su odobrili ovakve tehnike ispitivanja.

XS
SM
MD
LG