Linkovi

Bijela kuća iznimno zabrinuta uspjesima talibana u Pakistanu


Bijela kuća izrazila je „iznimnu zabrinutost“ zbog vojnih i političkih uspjeha talibana na sjeverozapadu Pakistana. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da Washington smatra „vrlo uznemirujućim“ da su se talibanski militanti približili glavnom gradu Pakistana. Talibani su, naime, ušli u okrug Buner, nekih stotinu kilometara od Islamabada. Prema riječima Roberta Gibbsa, situaciji u Pakistanu predsjednik Obama posvećuje dosta vremena.

U međuvremenu, američki ministar obrane Robert Gates pozvao je pakistanske čelnike da učine više u borbi protiv talibana koje je nazvao „prijetnjom postojanju demokracije u toj zemlji“.

"Nadam se da će pakistanska vlada prepoznati da talibani predstavljaju prijetnju postojanju demokracije u toj zemlji. Vjerujem da neki pakistanski čelnici to uviđaju, ali važno je, ne samo da to prepoznaju, već i da poduzmu odgovarajuću akciju kako bi se nosili s time. "

Ministar Gates i drugi američki dužnosnici opetovano pozivaju Pakistan da prebaci više svojih snaga s indijske granice u područja na sjeveru i zapadu gdje sve više raste utjecaj ekstremista. Sigurnosne prilike u Pakistanu i Afganistanu dominirale su drugog dana svjedočenja državne tajnice Hillary Clinton u Kongresu. Podsjetimo, šefica američke diplomacije u srijedu je rekla da je pristajanjem na mirovni sporazum s ekstremistima u pokrajini Malakand pakistanska vlada abdicirala pred talibanima. Jučer je pak izrazila vjerovanje da se različite političke frakcije u Pakistanu usmjeravaju ka glavnoj prijetnji.

"Bilo mi je drago kad sam čula da su čelnici različitih suprotstavljenih političkih stranaka – čak i islamističkih – počeli izražavati zabrinutost zbog sporazuma u dolini Swat. Članovi parlamenta također počinju istupati protiv tog sporazuma, a ja sam pozvala i pakistansku dijasporu da se tome usprotivi."

Američki dužnosnici i analitičari za regiju Južne Azije kažu da navedeni sporazum pakistanske vlade i ekstremista predstavlja opasnu politiku popuštanja koja bi mogla potkopati napore u borbi protiv terorizam i potkopati stabilnost Pakistana.

XS
SM
MD
LG