Linkovi

Val studentskih prosvjeda širi se Hrvatskom


Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studenti već četiri dana blokiraju predavanja nastojeći izboriti pravo na besplatno studiranje na dodiplomskom, diplomskom i postdiplomskom studiju. Val prosvjeda proširio se i na zadarski Filozofski fakultet na kojem studenti blokirajunastavu od utorka, a od jučer i na riječkom i osječkom Filozofskom fakultetu. Jučer popodne uz odobrenje dekana Vlatka Cvrtile, nastava je blokirana i na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a danas bi se studentskim prosvjedima trebao priključiti i Filozofski fakultet u Splitu.

Studentskim zahtjevima za besplatnim studiranjem, odnosno oslobođenjem od plaćanja participacije u troškovima studija priklanjaju se i fakultetski profesori. Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu pridružilo se akciji studenata i podržalo njihove zahtjeve za besplatnim studiranjem. To tijelo Filozofskog fakulteta, inače najvećeg fakulteta u državi, donijelo je odluku o obustavi nastave do kraja ovoga tjedna, jer ocjenjuje da su studentske metode borbe legitimne i primjerene ciljevima.

Da sustav financiranja studija nije potpuno transparentan, složio se jučer i rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš. I on podržava studentsku inicijativu:

"Školarine su zapravo prvo jedno zlo kojeg smo se mi htjeli neprekidno osloboditi. Zato smo promijenili sustav i zato očekujemo kad budu vremena takova da se sustav stabilizira u tom smislu da fakulteti ne ovise o školarinama nego da dodatni prihodi dolaze iz drugih izvora. To su sve ozbiljna pitanja, dakle i ja ima jasne zahtjeve i prema ministarstvu i ja očekujem studentsku potporu i u tome."

Jučer se napokon oglasio i ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac, čiju višednevnu šutnju su studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta nazvali sramotnom i kukavičkom. Ministar je izjavio da se nije oglašavao jer se ne želi miješati u autonomiju sveučilišta. Ipak je istup iskoristio kako bi vodstvo zagrebačkog Filozofskog fakulteta nazvao licemjernim, jer se solidariziralo sa zahtjevima studenata za besplatnim studiranjem, a istodobno ubire novac kojeg studenti plaćaju za školarine.

"Priču o licemjerstvu, ako sam određuje školarine, ako ih sam odrađuješ ako sam za to odgovaraš i trebaš imati dovoljno snage i čestitosti sa studentima na taj način razgovarati."

Ministar je vodstvo toga fakulteta koje se solidariziralo sa studentskim zahtjevima pozvao da studentima vrati novac koje je do sad uzelo za školarinu. Međutim, jedan od predstavnika studenata prosvjednika zagrebačkog Filozofskog fakulteta tvrdi:

"Ministar je u tome pokazao jedno fundamentalno nerazumijevanje naših zahtjeva. Nije stvar u tome da se nama vrate školarine. Fakultet ne bi tražio školarine da dobiva dovoljno novca od ministarstva. Znači to je problem financiranja."

Ministar Primorac je kazao i kako će detaljno provjeriti stoji li iza studentskih prosvjeda možda neka politička opcija. Ministar je naime aludirao na medijske spekulacije prema kojima studente prosvjednike savjetuje Krešimir Macan, bivši medijski savjetnik Ivice Račana, ali su studenti to odlučno demantirali.

I dok se val studentskih prosvjeda širi diljem Hrvatske, studenti dobivaju sve širu podršku i sindikata. Njihove prosvjede podržao je Saveza samostalnih Sindikata Hrvatske, i Sindikata javnih službi. Ovi posljednji za 12. svibnja najavljuju generalni štrajk zbog jednostrane odluke vlade da im smanji plaće, a studenti Filozofskog fakultete će ih u tome štrajku aktivno podržati.

XS
SM
MD
LG