Linkovi

Blokada hrvatskih pregovora se nastavlja, opet odgođena međuvladina konferencija


Stanje pregovora ne odražava realnu situacju i aktualan napredak kojega je Hrvatska postigla, tješi češko Predsjedništvo Europskom unijom objavljujući novu odgodu međuvladine konferencije. Ona je već jednom odgođena, ovoga puta nije određen nov datum, konferencija će se održati i formalno obraditi trenutno 12 stopiranih poglavlja tek kada se Hrvatska i Slovenija dogovore o načinima rasplitanja spora.

Prema Komisijinom okvirnom rasporedu u ovo su vrijeme već za pregovore trebala biti otvorena sva poglavlja, a zatvorena gotovo polovina od 33. Najvažnija i najteža poglavlja koja zahtijevaju pregovaranje nisu još ni načeta.

Češko je Predsjedništvo čvrsto uvjereno da je dogovor sada na dohvatu što uznači da će se zastoj u pregovorima, o kome govori priopćenje predsjedajuće države, ukloniti s pozitivnim promjenama. Sudeći po signalima iz Slovenije u igri oko nastavka pregovora je između ostalog i datum izbora za Europski parlament, nov element van pregovaračkih okvira i preduvjeta.

Blokada pregovora konačno stiže na dnevni red Vijeća ministara vanjskih poslova ali bez izgleda da išta promijeni jer EU nema formalnih mehanizama da jednu članicu uvjeri u stav preostalih 26.

XS
SM
MD
LG