Linkovi

Napori za ekološki čistiju proizvodnju cementa


Christian Meyer, direktor Odsjeka za građevinarstvo pri Sveučilištu Kolumbije, kaže da se sveopća popularnost betona kao građevinskog materijala može objasniti njegovim izuzetnim mehaničkim svojstvima.

"Osim toga, vrlo je dostupan i jeftin, u usporedbi s drugim materijalima. A možete ga nabaviti praktički bilo gdje. Proizvodi se gotovo u svakoj zemlji jer se sastojci potrebni za njegovu proizvodnju mogu naći skoro svagdje."

Meyer kaže da je zapravo vrlo teško zadovoljiti vrlo visoku potražnju za betonom. Za to je, kaže potrebno puno površine, i dodaje da je za deset milijardi kubičnih metara betona potrebno deset milijardi kubičnih metara materijala. To podrazumijeva vađenje ogromne količine kamena i potrebnih minerala iz kamenoloma, te pijeska iz pješčanika.

Najveća prijetnja okolišu je činjenica da u procesu proizvodnje jednog od sastojaka betona – cementa, izgaraju velike količine ugljičnog dioksida, stakleničkog plina vezanog uz globalno zatopljavanje. Tom se procesu pripisuje čak sedam posto ukupnog ispuštanja industrijskog ugljičnog dioksida u svijetu. Na sreću, kaže Christian Meyer, postoje načini da se takvo zagađivanje smanji.

"Najjednostavnije bi bilo da koristimo manje cementa i zamijenimo ga s nekim drugim materijalom sličnih svojstava, a koji je nusproizvod nekog industrijskog procesa. Najpoznatiji je takozvani lebdeći pepeo, nusproizvod sagorijevanja ugljena."

Američki savezni zakon sada nalaže da elektrane ili skupljaju lebdeći pepeo tako da on ne zagađuje atmosferu, ili plate pozamašnu globu za njegovo ispuštanje. Gospodin Meyer kaže da se dodavanjem lebdećeg pepela cementu i vodi može dobiti još kvalitetniji beton, koji je jeftiniji od cementa. Dakle, od toga bi svaka strana imala koristi, kaže Christian Meyer.

U budućnosti se izgradnja elektrana planira uz tvornice cementa, kako bi se otpad iz jedne industrije mogao lakše iskoristiti kao sirovi materijal u drugoj. Nove vrste cementa već se proizvode i koriste. Jedna od njih je bijeli cement koji se lako pigmentira u raznobojne varijante, privlačnije od tradicionalne sive.

To smanjuje vizualno zagađivanje. U drugoj se vrsti koriste čestice titanijevog oksida koje razgrađuju mnoge zagađivače već prisutne u zraku i tako pomažu pri pročišćavanju atmosfere. U dobi kad se zemlje širom svijeta sve više industrijaliziraju, a gradovi rastu još neviđenom brzinom, učiniti najdraži građevinski materijal malo zelenijim postignuće je snažno kao i sam beton

XS
SM
MD
LG