Linkovi

MMF predviđa još dublju i dugotrajniju recesiju


Glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard kaže da svijet apsorbira ogroman šok financijske krize i recesije koja je počela u Sjedinjenim Državama 2007. Blanchard je predstavio ekonomske projekcije koje su drastično snižene u odnosu na prognoze od prije samo tri mjeseca.

Međunarodni monetarni fond kaže da će se svjetska ekonomija smanjiti ove godine za 1,3 posto, što je najgori rezultat u više od 60 godina. Početak oporavka se očekuje – rečeno je – tek krajem ove godine, a tijekom 2010. ekonomski rast će se oporaviti samo na 1,9 posto. Blanchard kaže da je posljednjih mjeseci došlo do neviđenog smanjivanja ekonomija.

"Potpuni pad potražnje doveo je do oštrih rezova u proizvodnji i dramatičnog pada izvoza. Globalni bruto društveni proizvod pao je za neviđenih 6 posto, po godišnjoj stopi, u zadnjem tromjesečju 2008. A, koliko možemo procijeniti, taj se pad nastavio istom brzinom i u prvom tromjesečju ove godine," kaže Blanchard.

Težina globalnog ekonomskog pada iznenadila je prognostičare MMF-a, koji su, prije samo tri mjeseca, za 2009. predvidjeli blagi rast, a ne daljnji pad. Blanchard očekuje da će oporavak biti vrlo spor dok će stopa nezaposlenosti u glavnim svjetskim gospodarstvima tek krajem ove godine dosegnuti vrhunac. Blanchard i njegovi kolege vjeruju da krhkost bankovnog sustava predstavlja daljnji rizik za njihove već i ovako sumorne prognoze.

"Banke su još uvijek ponajviše u procesu vlastite zaštite i zatezanja zajmovnih standarda. Mnoga tržišta sigurnosnim papirima još uvijek vrlo slabo funkcioniraju. A, što dulje će to trajati, to će duža i dublja biti i recesija. A, što duža i dublja recesija, to će biti gore zdravlje financijskog sustava," kaže Blanchard.

Međunarodni monetarni fond računa da bi svjetski gubici vezani uz loše zajmove – ponajviše u američkom i europskom stambenom sektoru – mogli dostići 4 bilijuna dolara do kraja slijedeće godine.

Svjetska trgovina najvjerojatnije će ove godine pasti za 11 posto, nakon što je prošle porasla za 3 posto.

Prema MMF-u, gospodarstvo Sjedinjenih Država najvjerojatnije će se smanjiti za gotovo 3 posto ove godine i zabilježiti nula posto rasta 2010. Rast u euro-zoni, odnosno u 16 ekonomija koje koriste euro, bit će, kako se prognozira, još slabiji – negativnih 4 posto ove godine. Japansko gospodarstvo će se smanjiti za 6 posto.

Gospodarski rast Kine usporio se na 6,5 posto, a Indije na 4,5 posto. Rusija, koja još posrće od prošlogodišnjeg naglog pada cijena energenata, izgubit će 6 posto svoje ekonomije. Afrika, koja je kasnije bila pogođena krizom, još bilježi gospodarski rast po godišnjoj stopi od 2 posto.

XS
SM
MD
LG