Linkovi

Američki ministar financija stao u obranu programa sanacije banaka


To je bio prvi dolazak ministra Geithnera pred posebni kongresni panel koji je formiran kako bi nadgledao potrošnju 700 milijardi dolara namijenjenih saniranju bankovnog sektora. Geithner je kazao da postoje naznake povratka povjerenja u kreditnim tržištima.

"Pokazatelji međubankovnog pozajmljivanja i širenja kredita ukazuju na povećano povjerenje i stabilnost kreditnog sustava te djelomično odmrzavanje kreditnih tržišta u proteklih nekoliko tjedana i mjeseci."

Premda se povjerenje u kreditna tržišta – kako izgleda – vraća, Geithner je dodao da je cijena kredita još uvijek previsoka. Izvješće o bankovnim kreditima pokazuje značajno smanjenje potrošačkih kredita uključujući sektore kartičnog poslovanja, te komercijalne i industrijske zajmove.

U međuvremenu, glavni vladin revizor za sanaciju bankovnog sektora podnio je Kongresu izvješće u kojem se navodi da ministarstvo financija ne čini dovoljno na kontroli potrošnje sredstava iz tog programa. Na mogućnost prijevara i druge propuste ukazala je predsjedateljica kongresnog panela i profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta Harvard, Elizabeth Warren.

"U razdoblju krize transparentnost i odgovornost te koherentni plan s jasnim ciljevima ključni su za zadržavanje povjerenja javnosti i tržišta kapitala. "

Ministar Geithner složio se s takvom ocjenom. On je, također, napomenuo da je od odobrenih 700 milijardi dolara u fondu za sanaciju ostalo još 135 milijardi. Prema njegovim riječima, to je dovoljno za nošenje s očekivanim problemima tako da se od Kongresa neće tražiti dodatna sredstva.

XS
SM
MD
LG