Linkovi

Recesija pogađa i tržište luksuznim robama


Dok ekonomisti debatiraju kada će se globalna tržišta oporaviti, potrošači kupuju manje količine skupe robe, te se predviđa da će se sektor luksuzne robe ove godine smanjiti za 10 posto.

Nick Debnam, koji se bavi istraživanjima potrošačkih tržišta u Kini, pri računovodstvenoj tvrtki KPMG, kaže da u vrijeme kada nema dovoljno novca, ljudi kupuju manje robe koja nije nužna, kao što su skupi satovi, cipele i ručne torbice.

"Širom svijeta, u vrijeme recesije, ili teških ekonomskih vremena, ovo je prva stvar koja otpada. Dakle, možda ćete odgoditi kupnju, ili kupiti samo jednu torbicu umjesto dvije, što znaci da tržište luksuzne robe mora opasti," kaže Debnam.

Dok američki ekonomisti predviđaju daljnje financijske šokove, potrošači širom svijeta smanjili su kupovanje luksuznih proizvoda kao što su dijamanti, parfemi i ručno izrađeni proizvodi od kože.

Globalna konzultantska tvrtka Bain and Company navodi da se nekad vjerovalo da je tržište luksuzne robe imuno na ekonomska previranja. No, sada, ova tvrtka predviđa smanjenje tržišta luksuznih roba za 10 posto u 2009-oj godini, u odnosu na 2008-u. Ova je tvrtka revidirala svoja ranije predviđanja od sedam posto objavljena u listopadu. Očekuje se da će se tržište luksuznom robom smanjiti na 198 milijardi dolara, u usporedbi sa 220 milijardi prošle godine, sa najvećim padom, od oko 20 posto, u prvoj polovici godine.

No, Bain and Company predviđa da bi se ova tržišta trebala početi oporavljati u drugoj polovici godine. Također predviđaju pad od 15 posto u Amerikama, te po 10 posto u Europi i Japanu, koji čine više od 80 posto svjetske prodaje luksuzne robe. Očekuje se da će, širom svijeta, prodaja luksuzne odjeće, satova, kožnih proizvoda, cipela i nakita, pasti za 10 posto ili više, u usporedbi s prošlom godinom. No, prodaja luksuzne kozmetike i parfema trebala bi ostati ista kao u prošloj godini.

XS
SM
MD
LG