Linkovi

U.S. News: Hrvatska među deset zemalja najugroženijih globalnom recesijom


Američki tjednik U.S. News and World Report uvrstio je Hrvatsku među deset zemalja koje se nalaze pred velikim problemima zbog globalne recesije. Hrvatska se nalazi na sedmom mjestu popisa problematičnih država. Podskupinu od pet zemalja koje su, prema ocjeni autora članka, u najtežoj situaciji, predvodi Meksiko, a zatim slijede Pakistan, Ukrajina, Venecuela i Argentina. U drugoj podskupini su one zemlje koje treba pozorno pratiti, a čine je Latvija, Hrvatska, Kazahstan, Vijetnam i Bjelorusija.

U dijelu koji se odnosi na Hrvatsku stoji da hrvatske plaže privlače toliko gostiju da turizam čini gotovo 20 posto društvenog bruto proizvoda zemlje. No budući da recesija udara na džepove potencijalnih turista hrvatska ekonomija također osjeća posljedice. Hrvatska vlada prognozira – navodi američki tjednik – da bi nezaposlenost mogla porasti i do 12 posto ove godine. Spominje se i nedavna anketa prema kojoj 78 posto Hrvata vjeruje kako se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, a anketirani građani najviše su ukazivali upravo na nezaposlenost.

Sve ove loše ekonomske vijesti mogle bi biti jedan od razloga zbog čega je tvrtka Standard and Poor, jedan od vodećih svjetskih procjenitelja kreditnog rejtinga, prognozirala mogući pad kreditnog rejtinga hrvatskih obveznica u kategoriju BBB. Ta kategorija znači da Hrvatska još nema problema u otplatama rata zajmova, ali je u poziciji da ta mogućnost bude oslabljena, piše američki tjednik U.S. News and World Report.

XS
SM
MD
LG