Linkovi

Predsjednik Obama obećao punu podršku CIA-i


Četiri memoranduma, sačinjena u doba administracije predsjednika Georgea Busha, otkrila su pojedinosti o tehnikama ispitivanja poput simuliranog utapanja koje je osuđeno diljem svijeta. Predsjednik Obama zabranio je te tehnike nedugo nakon preuzimanja dužnosti u siječnju. Djelatnicima CIA-e poručio je da zemlja u cjelini, a naročito obavještajna zajednica, trebaju krenuti dalje.

"Moramo priznati da smo učinili neke pogreške. Na taj način učimo. Ali činjenica da smo ih spremni priznati i krenuti dalje upravo je ono što me čini ponosnim da budem predsjednik Sjedinjenih Država i zašto vi trebate biti ponosni djelatnici CIA-e.“

U svom govoru predsjednik Obama pokušao je objasniti pozadinu odluke o objavljivanju navedenih memoranduma te potaknuti entuzijazam uposlenika CIA-e. Kako je rekao, memorandumi su objavljeni jer bi do toga došlo u tijeku jednog sudskog procesa i zato što je dobar dio tajnih informacija iz tih dokumenata već našao put do medija. Predsjednik Obama priznao je da je čin objavljivanja dokumenata teško pao obavještajnoj zajednici no djelatnicima CIA-e poručio je da ne budu obeshrabreni.

„Borio sam se za nepovredivost tajnih informacija u prošlosti i to ću činiti u budućnosti. Nema ničeg važnijeg od zaštite identiteta agenata CIA-e. Trebate znati – zaštitit ćemo vaš identitet kao i vašu sigurnost dok vi energično obavljate vaše misije“.

Nekoliko bivših direktora CIA-e zalagalo se protiv objavljivanja navedenih dokumenata. Jedan od njih, umirovljeni zrakoplovni general Michael Hayden, koji je bio na dužnosti direktora CIA-e od 2006. do početka ove godine, izrazio je zabrinutost zbog mogućih posljedica.

"Opasna posljedica ovoga je da će sada biti djelatnika CIA-e koji neće raditi ono što zemlja očekuje od njih."

Zbog objavljivanja tajnih dokumenata kritike Obaminoj administraciji uputili su i brojni republikanski članovi Kongresa.

XS
SM
MD
LG