Linkovi

Zdravstveno neosigurani nadaju se usvajanju najavljene reforme


Troškove zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama mnogi Amerikanci ne mogu priuštiti. Stoga predsjednik Barack Obama predlaže reviziju američkog privatnog zdravstvenog sektora. Za one koje poslodavci nisu zdravstveno osigurali vlada predlaže mjere koje bi im omogućile povoljnije opcije za kupnju vlastitog osiguranja. Građanima nižih primanja posebno je teško plaćati liječničke usluge ili prepisane lijekove. No, jedna klinika u Washingtonu siromašnijim građanima pruža zdravstvene usluge po dostupnim cijenama.

U bolnici Community of Hope u Washingtonu na pregledu se nalazi jedna žena iz Bolivije. Ona čuva djecu jednoj američkoj obitelji. Medicinska sestra Laura Worby kaže da ta žena predstavlja tipičnog pacijenta ove bolnice:

"Mnogi pacijenti rade na slabo plaćenim poslovima, ili su nezaposleni već duže vremena. Mnogi su imigranti i rade u onim područjima ekonomije koja ne pružaju zdravstveno osiguranje – od čuvanja djece, čišćenja domova i poslovnih objekata, radova na gradilištima, pa do taksista i ugostiteljskih poslova u restoranima."

Kalima Wasilo došla je u kliniku sa svojom djecom. Njen suprug nedavno je ostao bez posla. Ona je iz Benina, a u Sjedinjene je Države došla prije tri godine.

"U mojoj zemlji, u Africi, ako nemate novca, teško ćete dobiti dobru zdravstvenu skrb," kaže Kalima.

Ova neprofitna bolnica pruža zdravstvene usluge već 25 godina. Prije nekoliko godina, preselila je u dio Washingtona u kojem žive obitelji različitih imovinskih stanja, s brojnom populacijom latino i crnačke manjine. Bolnica Community of Hope naplaćuje svoje usluge po vrlo niskim cijenama kako bi pomogla ljudima slabih primanja, onima s minimalnim zdravstvenim osiguranjem ili bez njega. Nikoga ne odbijaju, čak i ako oni ne mogu ništa platiti. Pružaju im osnovne medicinske usluge za bolesti poput prehlade ili gripe, te stomatološke usluge. Zbog ekonomske krize u zemlji, jedna od stomatologinja kaže da u njenu ambulantu dolazi sve više pacijenata koji su izgubili posao. Zbog toga su i redovi duži.

Robert Chambers pati od dijabetesa i došao je na pregled za ispitivanje razine šećera u krvi. On je istovremeno i pacijent i član upravnog odbora koji nadgleda ovu kliniku. Pola odbora sačinjavaju ljudi koji su pacijenti. Gospodin Chambers obavljao je mnogobrojne poslove bez zdravstvenog osiguranja, ali sada ima minimalno pokriće. Kaže da je prije, kada nije bio osiguran, znao smanjivati dnevni unos inzulina za kontrolu dijabetesa, kako bi mu taj lijek duže trajao:

"Time si baš i ne radim uslugu, no kažem sam sebi da je bolja i mala doza nego nikakva. Ponekad bih čak preskočio dan, kako bih bio siguran da ću imati inzulina još neko vrijeme."

Robert Chambersse nada da će se prijedlog predsjednika Obame za reformu zdravstvene skrbi ostvariti i da će tako jeftinije liječničke usluge postati dostupne svakome.

XS
SM
MD
LG