Linkovi

Bijela kuća: Ahmadinedžadova retorika mržnje pokazuje da je odluka SAD-a o bojkotu UN-ovog skupa bila ispravna


Prvog dana konferencije Ujedinjenih naroda o rasizmu, koja se održava u Ženevi, govorio je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad. Izaslanici niza zapadnih država izašli su iz dvorane nakon što je Ahmedinedžad osudio osnivanje Izraela, nazvavši ovu zemlju 'najokrutnijim i najrepresivnijim rasističkim režimom' koji – kako je rekao – 'postoji zbog navodnih patnji židovskog naroda u prošlosti'.

Diplomati svjetske organizacije i niza zapadnih zemalja osudili su Ahmedinedžadov govor kao antisemitski, nazvavši ga 'pozivom na mržnju'.

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon izjavio je da se gnuša Ahmedinedžadove namjere 'da iskoristi ovaj skup kako bi podijelio međunarodnu zajednicu i pozivao na mržnju'.

Ahmedinedžadov govor često je bio prekidan uzvicima negodovanja. Redari su iz dvorane morali ispratiti nekoliko prosvjednika, od kojih je jedan na iranskog predsjednika bacio za sada nepoznat predmet.

Uz to što je napao Izrael, Ahmedinedžad je kritizirao Vijeće sigurnosti, zbog toga što pet stalnih članica ima pravo veta na sve odluke.

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da retorika mržnje iranskog čelnika pokazuje da je američka administracija ispravno postupila kad je odlučila ne sudjelovati na tom skupu

Devet zapadnih država – Sjedinjene Države, Izrael, Kanada, Nizozemska, Australija, Poljska, Njemačka, Italija i Novi Zeland – bojkotira ovaj međunarodni skup upravo zbog toga što se očekivalo da će se on pretvoriti u tribinu za anti-semitske ispade.

XS
SM
MD
LG