Linkovi

Predsjednik Obama pozdravlja duh suradnje dvije Amerike


Predsjednik Obama pozdravio je obnovljeni duh suradnje u dvjema Amerikama, onaj u kojem su Sjedinjene Države jednak partner koji sluša što imaju reći susjedi. Na završnoj konferenciji za novinare Summita Amerika na Trinidadu i Tobagu predsjednik Obama je izrazio nadu da će doći do demokratskih promjena na Kubi.

Predsjednik je izjavio je da je Summit Amerika urodio širim hemisferskim sporazumom oko potrebe poticanja ekonomskog rasta, suprostavljanju sigurnosnim izazovima poput krijumčarenja droga, poticanja altenativnih goriva, zaštite okoliša i osiguravanja ljudskih prava. Tijekom tiskovne konferencije priznao je da se s čelnicima drugih zemalja nije složio oko svih pitanja.

"Ono što smo pokazali jest da možemo postići napredak kad smo voljni udaljiti se od nekih blokirajućih debata i starih ideologija koje su predugo dominirale i ometale rasprave u ovoj hemisferi."

Predsjednik Obama priznao je da je nekoliko čelnika kritiziralo Sjedinjene Države, ali je dodao da čitava hemisfera navija za američki uspjeh.

"Čak i najglasniji kritičari Sjedinjenih Država priželjkuju ponovno funkcioniranje i oporavak američke ekonomije jer izvoz njihovih zemalja uvelike ovisi o Sjedinjenim Državama."

Tema Kube te zamrznutih odnosa između Havane i Washingtona dominirali su skupom. Predsjednik Obama rekao je da Kuba mora prihvatiti reforme, ali je dodao da američka politika prisilne promjene u toj otočkoj zemlji, uključujući ekonomski embargo, nije urodila stvaranjem demokracije.

XS
SM
MD
LG