Linkovi

Knjiga "Kakvi ćemo biti," Johna Zogbyja, ocrtava svijetlu budućnost Amerike


Nakon dvadeset i pet godina anketiranja Amerikanaca, John Zogby, osnivač agencije za ispitivanje javnog mnijenja Zogby International, analizirao je podatke i napisao knjigu o transformaciji 'Američkog sna'. Prema knjizi, naslovljenoj "Kakvi ćemo biti", budućnost Amerike je svijetla.

John Zogby svoje podatke temelji na tisućama temeljitih interviewa u kojima se analizira ponašanje američkih kupaca i demografske promjene koje bi mogle izmijeniti život i politiku Amerikanaca. To buduće društvo on analizira u knjizi "Kakvi ćemo biti", a sastojat će se od odraslog stanovništva koje se neće sjećati Drugog svjetskog rata, Hladnog rata ili turbulentnog razdoblja šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Gospodin Zogby kaže da današnja dobna skupina između 18 i 29 godina predstavlja temelj sve većeg vala tolerancije, globalne svijesti i brige za okoliš: "Ja ih zovem prvim američkim globalnim građanima, 56 posto naših mladih ima putovnicu i putovalo je u inozemstvo i ima znatno planetarniji pogled na svijet. Mogao bih dodati da se mladi zalažu u većoj mjeri za ravnotežu američke vanjske politike na Srednjem istoku, u manjoj mjeri žele rat protiv Irana, a u većoj će mjeri prihvatiti kulture drugih naroda."

John Zogby tvrdi da će takva generacija pridonijeti znatno poboljšavanju imidža Amerike diljem svijeta i izmijeniti smjer unilateralizma u američkoj vanjskoj politici. U knjizi Kakvi ćemo biti se također osvrće i na sadašnje stanje Amerike. Kaže da se pojavljuje novi konsenzus i predviđa da će politička i kulturna podijeljenost iz proteklih nekoliko desetljeća uskoro izblijediti.

"Posljednji izbori, koje su na mnogo načina definirali mladi ljudi, odražavali su veće želju za centrizmom, stranačkom suradnjom i rješenjem problema zemlje, a manju da se Amerikanci podijele u dvije kulturne košare. Također primjećujemo među mladim kršćanskim konzervativcima, ženama i muškarcima koji su konzervativni glede društvenih pitanja, da se ne žele usredotočiti samo na takva pitanja kao što su istospolni brakovi i pobačaj," kaže Zogby.

Zogby također vidi temeljnu preorijentaciju karaktera Amerike od materijalističke potrošnje prema novom smislu globalnog građanstva. U bliskoj budućnosti Amerikanci će biti duboko zabrinuti za mjesta kao što je Darfur, kaže on, čak i kad tu sudansku pokrajinu neće biti u stanju pokazati na zemljovidu. Dodaje kako će nove komunikacijske tehnologije pretvoriti Amerikance u bolje građane.

"Pojedinci se sve više oslanjaju ne samo na Internet, već i na nove tehnologije koje im pružaju vijesti i omogućuju da te vijesti i informacije sami odaberu i koje im povećavaju kapacitete za uzajamnu komunikaciju," kaže Zogby.

Loša vijest u statistikama iz knjige Kakvi ćemo biti jest da izgleda kako Amerikanci gube vjeru u ustanove kojima su nekoć vjerovali, poput savezne vlade. Međutim, John Zogby vidi i pozitivnu stranu, a to je fleksibilnost Amerikanaca koji se mogu prilagoditi u teškim vremenima. Tako da zaključuje da je američka budućnost blistava.

"Ono što sam vidio je prilično pozitivna i optimistična vizija Amerikanaca koji kažu: 'dakle, moramo preživjeti, čak ako smo se zatekli na radnom mjestu koje je lošije od prijašnjeg, još se uvijek moramo snaći s onime što imamo'. Tako da vidim da su ljudi promijenili prioritete i izmijenili svoju definiciju "Sna" i izmijenili su način na koji troše novac," kaže Zogby.

John Zogby kaže da je jedva čekao priliku da prikaže sveobuhvatnu sliku toga kako će Amerika izgledati, temeljenu na proučavanju četvrt stoljeća podataka. To ga je i potaklo da napiše knjigu Kakvi ćemo biti. Dodaje kako se nada da će uvjeriti američke čitatelje da unatoč tome što se zemlja zatekla u ozbiljnoj recesiji, njena fleksibilnost će nadvladati ova teška vremena i povesti Ameriku i cijeli svijet u jednu bolju budućnost.

XS
SM
MD
LG