Linkovi

Predsjednik nepoželjan na sveučilištu Notre Dame?


Oko skorog govora predsjednika Obame na promociji novih diplomaca Sveučilišta Notre Dame u Indiani izbila je kontroverza. Naime, protivnici pobačaja protive se što je predsjednika Barack Obama uopće pozvan na tu svečanost te planiraju prosvjede.

Predsjednik Obama dobit će počasnu diploma Sveučilišta Notre Dame te će se obratiti diplomiranim studentima na svečanosti 17. svibnja. Predsjednik Obama podržava pravo na pobačaj. Sveučilište Notre Dame jedna je od vodećih rimokatoličkih visokoškolskih ustanova u Sjedinjenim Državama. Ove su dvije činjenice mobilizirale desetke organizacija koje se protive pobačaju - a one ne žele da se predsjednika koji je 'pro-choice' poziva na promociju.

"Pozivnica Notre Dama Obami daje platformu, potvrdu onoga što radi, daje mu legitimnost i kredibilitet" - kaže aktivist u borbi protiv pobačaja Randall Terry.

Jezuitski svećenik Thomas Reese, profesor na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu slučaj komentira ovim riječima: "Činjenica da je Barack Obama sada predsjednik i da drži govor na Notre Dameu - to je je intenziviralo debate i diskusije o pitanju pobačaja na političkoj sceni."

Premda će se neki studenti Notre Dames priključiti prosvjedima protiv predsjednika, kako izgleda, znatno više ih je uzbuđeno zbog predsjednikova dolaska na njihovo sveučilište. Na izborima prošle godine za Baracka Obamu glasalo je 54 posto američkih katolika.

No neki konzervativniji katolici protive se njegovoj odluci da promjeni politiku koju je uveo njegov prethodnik a odnosi se na ograničavanje državnog financiranja znanstvenih istraživanja na embrioničkim matičnim stanicama te zabranu državnog financiranja nekih američkih programa kontrole nataliteta u zemljama u razvoju.

No stavovi predsjednika Obame i američkih katolika podudaraju se na nekim drugim područjima - dodaje profesor teologije na Sveučilištu Bostona, isusovac David Hollenbach: "Obamina predanost miru i distanciranje od rata u Iraku - to je u skladu su sa stajalištima Pape i Američke biskupske konferencije."

Neki vjeruju da govor predsjednika Obame na Sveučilištu Notre Dame predstavlja dobru priliku da se oživi aktivnost pokreta za zabranu pobačaja. Naime, dok je protivljenje pobačaju dio doktrine Katoličke crkve, američki katolički vjernici podijeljeni su oko tog pitanja. Predsjednik Obama šesti je američki predsjednik koji će održati govor na promociji Sveučilita Notre Dame. Prije toga, ovim su povodom na ovom sveučilištu gostovali Dwight Eisenhower, Jimmy Carter, Ronald Reagan, te George Bush stariji i mlađi.

XS
SM
MD
LG