Linkovi

Dominique Strauss-Kahn: "2009. - strašno loša godina za svjetsku ekonomiju"


Čelnik Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn izjavio je da je 2009.-a godina zapravo izgubljena godina za svjetsku ekonomiju. U toj godini će, rekao je, postojati rizik osiromašenja milijuna ljudi.

Dominique Strauss-Kahn rekao je publici u Nacionalnom press klubu u Washingtonu da postoje znaci da bi nagli pad ekonomije mogao usporiti. No, unatoč tome, rekao je, 2009.-a neće biti dobra godina:

"2009.-a godina bit će strašno loša godina. Bez obzira na ono što se sada događa, šteta se ne može zaustaviti. Rast globalne ekonomije bit će izrazito negativan. Mislim da svi sada dobro razumiju da se radi o prvoj pravoj globalnoj krizi."

Bivši francuski ministar financija rekao je da oporavak ekonomije ovisi o učinkovitosti gospodarskih politika provedenih u glavnim svjetskim ekonomijama. U polugodišnjoj ekonomskoj prognozi Međunarodnog monetarnog fonda – koja će biti objavljena sljedećeg mjeseca – navodi se da će tekuća recesija vjerojatno biti neobično duga i teška.

Gospodin Strauss-Kahn je rekao da je nedavno održani summit grupe G-20 u Londonu bio iznimno uspješan, uglavnom zbog toga što su se nazočni čelnici obvezali na poduzimanje potrebnih koraka za izvlačenje globalne ekonomije iz prve krize nakon Drugog svjetskog rata. Tome je dodao da vladini ekonomski programi za povećanje potražnje vjerojatno neće uspjeti sve dok se ne normalizira kreditno poslovanje:

"Dakle, učinkovitost vladinog paketa mjera ovisit će o načinu odmrzavanja kreditnog sustava. Ovisno o tome, potreba za dodatnim stimulansom za 2010. godinu bit će potpuno drugačija. Stoga danas možemo reći da će nam trebati dodatnih financijskih poticaja u 2010.-oj godini."

Gospodin Strauss-Kahn izrazio je zabrinutost zbog činjenice da usporenost svjetske ekonomije ugrožava siromašno stanovništvo zemalja u razvoju, prijeteći daljnjim osiromašenjem milijuna ljudi. No, dodao je, sporazum zemalja G-20 kojim je osigurano više novca za MMF znači da će taj fond imati potrebno oruđe za pomoć zemljama u financijskim problemima.

XS
SM
MD
LG