Linkovi

Kongres provodi istragu oko navoda da je NSA previše prisluškivala Amerikance


Američki zakonodavci naredili su provođenje istrage oko navoda da je Nacionalna agencija za sigurnost, NSA, prekršila zakonska ograničenja dok je presretala neke email poruke i telefonske pozive Amerikanaca.

Senatorica Dianne Feinstein, predsjedateljica Senatskog odbora za obavještajne djelatnosti, jučer je izjavila da su optužbe 'vrlo teške', te da će kongresna saslušanja o tome početi u roku od mjesec dana.

List New York Times prvi je izvijestio o tim navodima citirajući neke obavještajne djelatnike i neke odvjetnike koji su ustvrdili da je NSA preširoko prikupljala informacije. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da su već poduzeti koraci da se ispravi situacija.

Jučerašnje izdanje dnevnika New York Times piše da je broj presretenih poruka elektronske pošte i prisluškivanih telefonskih razgovora koje provodi američka Nacionalna agencija za sigurnost – NSA – nadmašio ograničenja koja je prošle godine postavio Kongres. Navodeći obavještajne izvore, ovaj newyorški list piše da je NSA prikupila "preveliki" broj informacija. Dodao je se da su o tome obaviješteni članovi kongresnih odbora za obavještajne djelatnosti.

Dužnosnici nisu iznosili konkretne podatke, ali su naglasili da je problem djelomično tehničke prirode i odnosi se na problem razlikovanja telefonskih razgovora koji su obavljeni unutar Sjedinjenih Država i onih u inozemstvu.


XS
SM
MD
LG