Linkovi

Ministarstvo domovinske sigurnosti: Recesija bi mogla pogodovati desničarskom ekstremizmu


Američko Ministarstvo domovinske sigurnosti priopćilo je da bi desničarski ekstremisti u Sjedinjenim Državama mogli iskoristiti gospodarsku recesiju i izbor prvog predsjednika afričkog podrijetla za novačenje novih članova.

U obavještajnom izvješću upućenom raznim policijskim agencijama, kaže se da ne postoje konkretni podaci o tome da ti ekstremisti pripremaju neki napad.

Međutim, u tom se izvješću navodi da bi ovrhe nad kućama i stanovima, neuposlenost i nemogućnost dobivanja zajmova "mogli stvoriti plodno tlo za novačenje" te vrste ekstremista.

Također se kaže da bi se na meti za novačenje mogli naći vojni veterani zbog njihovog ratnog iskustva – posebno onih koji imaju problema u ponovnom prilagođavanju na građanski život. U izvješću se također ukazuje na predložene propise o posjedovanju i nošenju oružja kao na izvor nezadovoljstva među potencijalnim članovima desničarskih organizacija.

Neki konzervativni komentatori kritizirali su ovo upozorenje Ministarstva domovinske sigurnosti, tvrdeći da je riječ o 'pokušaju kriminalizacije političkog nezadovoljstva građana i gušenju slobode govora'.


XS
SM
MD
LG