Linkovi

Novinama prijeti izumiranje jer teško zarađuju od sadržaja na Internetu


U posljednjih nekoliko mjeseci više je američkih dnevnika otišlo u stečaj. Tiskani mediji postaju elektronski - sele se na Internet - ali nisu pronašli dobar poslovni model. Tiraža im pada, kao i zarada od reklama i oglasa. Posljednji od velikih listova koji su proglasili bankrot je Chicago Sun Times.

Krajem prošle godine, u Chicagu su se dogodila najmanje dva događaja nacionalnih razmjera. Lokalni je senator postao predsjednik države, a guverner države Illinois – stanovnik Chicaga – uhićen je pod optužbama da je planirao uzeti mito. Za novinara – vrlo uzbudljivi dani, kaže Gerry Kern, jedan od urednika lista Chicago Tribune: "Bili smo prvi koji smo objavili članak o Blagojevichevim planovima da proda ili trampi imenovanje na upražnjeno senatsko mjesto senatora Obame te o nizu drugih njegovih pokušaja iznuđivanja mita. Istraživali smo cijeli slučaj godinama."

No, članak o uhićenju Roda Blagojevicha u istom je izdanju lista zasjenila informacija da Chicago Tribune – list s tri milijuna čitatelja - odlazi u stečaj. 'U budućnosti više nećemo moći financirati takvo istraživačko novinarstvo, jer nam je zarada sve manja' – kaže Gerald Kern.

Prošli su mjesec prestali izlaziti i tiskana izdanja glavnih dnevnih listova u Denveru i Seattleu, a i drugi je čikaški dnevnik – Chicago Sun-Times – najavio odlazak u stečaj. Iako im se – od preseljenja na Internet - povećao ukupni broj čitatelja, američkim je dnevnicima u posljednjih deset godina tiraža pala za osam posto.

Profesor novinarstva na Sveučilištu Northwestern Mike Smith kaže da će se taj trend nastaviti: "Prije nekoliko godina, na medijskoj se sceni dosta kupovalo i prodavalo. Često se plaćali i više nego što je bila realna vrijednost. Kao da nitko nije očekivao da će ekonomska kriza biti tako teška. Mnogi listovi – poput čikaških – imaju prevelike dugove koje sada ne mogu otplatiti."

Mike Smith dodaje da mnogi od listova koji su najavili stečaj i danas izlaze, čak i ostvaruju zaradu. Međutim, ta zarada nije dovoljno velika.

Najveći je problem pad zarade od reklama i oglasa, koji je prošle godine iznosio 17 posto. To je posljedica preseljenje na Internet. Owen Youngman je prije deset godina radio na digitalizaciji lista Chicago Tribune. Evo što on kaže o problemima američkih dnevnih listova: "Poanta je u tome što ne postoji poslovni model koji bi doveo do toga da novine zarađuju od svojih sadržaja koji su na Internetu."

Gerry Kern kaže da Chicago Tribune danas zarađuje, zahvaljujući web stranicama na kojima se objavljuju najnovije lokalne Internet i televizijske vijesti. On očekuje da će se Chicago Tribune ipak nekako izvući, ali da za druge američke listove nije siguran. 'Danas više ne možete izdavati klasičnu novinu. Ako želite biti uspješni, morate istovremeno biti i na internetu i na televiziji i na radiju' – kaže ovaj američki novinar.


XS
SM
MD
LG