Linkovi

Predsjednik Obama o 'znacima napretka' na ekonomskoj sceni


Predsjednik Barack Obama je izjavio da se na ekonomskom planu zamjećuju 'znaci napretka', međutim upozorio je da će recesija prouzročiti 'još ovrha nad kućama i stanovima, još gubitka radnih mjesta i još boli kod građana' - prije negoli bude okončana.

U govoru na Sveučilištu Georgetown, ovdje u Washingtonu, američki je predsjednik rekao da je plan gospodarskog oporavka njegove administracije smanjio broj otkaza, potaknuo građevinske kompanije da ponovno zaposle radnike i općenito pomogao stambenom sektoru.

Barack Obama kaže da Washington mora zauzeti novi politički pristup, a ne dalje odgađati donošenje nepopularnih odluka i reformirati način na koji su regulirane financijske ustanove.

Guverner američke Središnje banke Ben Bernenke govorio je danas u sličnom tonu na jednom koledžu u Atlanti, dodavši da je možda već došlo do usporavanja ekonomskog pada. Dodao je da stambena industrija i potrošnja pokazuju znakove oporavka.

U svom je govoru guverner Bernanke također rekao da američko gospodarstvo nije sučeljeno s problemima koji se ne bi mogli riješiti "oštroumnošću, strpljenjem i upornošću".

******

Američka investicijska banka Goldman Sachs prodala je dio svojih dionica za oko 5 milijardi dolara, čime je potom otplatila dio izvanrednih sredstava koja joj je dodijelila vlada iz državnog programa za stabiliziranje gospodarstva.

Banka se na to odlučila nakon što je u prvom tromjesečje ove godine ostvarila profit od milijardu i 60 milijuna dolara - znatno više negoli se očekivalo.

Tvrtka Goldman Sachs želi što je prije moguće otplatiti svih 10 milijardi dolara koje je primila od savezne vlade. Ako se to ostvari, Goldman Sachs će biti prva veća američka banka koja je otplatila saveznoj vladi jedan od zajmova koji su dodijeljeni prošle godine kako bi se odblokirao protok novca u financijskim institucijama.

Ukoliko Goldman Sachs otplati ovaj dug, neće morati poslovati u skladu s vladinim restrikcijama, koje se primjerice odnose na ograničavanje plaća svojih rukovodioca.

XS
SM
MD
LG