Linkovi

Travanj - mjesec jazza


Travanj je povezan s jazz glazbom. Brojni jazz glazbenici rodjeni su u njemu - među njima Duke Ellington, Billie Holiday i Ella Fitzgerald, koja slavi dolazak proljeća sa skladbom April in Paris.

Važnosti tog 'Mjeseca jazza' najbolje je svjestan John Edward Hasse koji ga je i začeo. Hasse je kustos za jazz pri Nacionalnom muzeju američke povijesti u Washingtonu. Na ovogodišnjoj priredbi povodom početka mjeseca jazza, Hasse je podsjetio na globalnu važnost jazz glazbe:

"Nazivali su ga 'američkom klasičnom glazbom,' zvucima slobode, te umjetnošću bez granica. Jazz je imao ogromnu kulturološku ulogu u Sjedinjenim Državama i u svijetu, otvorivši mnoga obzorja glazbene kreativnosti, uz nezaboravne izvedbe legendarnih majstora poput Dizzyja Gillespia, Elle Fitzgerald i Louisa Armstronga. Jazz izražava američka nacionalna načela kao što su kulturni pluralizam, sloboda, individualnost, inovacija i kreativna suradnja."

Na službenom početku Mjeseca jazza odana je počast virtuozu niza duhačkih instrumenata i skladatelju Chuck-u Mangioneu. Mangione je vrlo rado donirao brojne predmete – uspomene iz njegove duge karijere - no najteže mu se bilo odvojiti od svojeg zaštitnog znaka – filcanog šešira.

Chuck Mangione također je donirao originalni notni zapis svojeg hita Feels So Good za koji je dobio nagradu Grammy. Osmi godišnji Mjesec jazza obilježava se u svih 50 američkih država i u 40 stranih država, a jedna od najvećih je svečanost u Estoniji. Od važnijih događanja tu je stogodišnjica legendarnog klarinetista Bennya Goodmana, te objavljivanje nove antologije jazza u izdanju muzeja Smithsonian. Cijeli kalendar događaja u Washingtonu, kao što su predavanja, koncerti i turneje, može se naći na internetskoj stranici smithsonianjazz.org.

XS
SM
MD
LG