Linkovi

Umjesto plaže na Floridi, brojni američki studenti odlučuju se za volonterski rad


Tisuće američkih studenata provest će ovog proljeća tjedan-dva na volonterskim projektima širom zemlje.

Svakog proljeća, američka sveučilišta zatvaraju se na tjedan ili dva, a studenti odlaze ili kući ili s prijateljima na more – primjerice na plaže na Floridi. No, neki radije volontiraju na humanitarnim projektima u Miamiju i drugim gradovima.

Grupa studenata sa koledža Dartmouth provodi proljetne praznike u jednoj od siromašnih četvrti Miamija, gdje grade kuće u okviru akcije organizacije Habitat for Humanity. Leo Anzagira, student građevine iz Gane, kaže da mu je ovaj projekt pružio vrijedno iskustvo u profesiji kojom će se baviti. Za neke njegove kolege, rad na gradilištu potpuno je stran. Recimo, za Evansa Amoaha, studenta matematike. U Miami je došao s nekoliko kolega:

"Samo smo jednom uspjeli otići na plažu. Mogao sam za proljetni raspust otići kući. Ali – iako je ovo težak posao - zabavno je raditi s prijateljima."

Neki od volontera dodat će ovo iskustvo na svoje životopise, dok su drugi tu jer jednostavno žele doprinijeti dobrobiti šire zajednice te pomoći ljudima koji teško žive. U sklopu projekata organizacije Habitat for Humanity ovog proljeća radi oko 14 tusuća američkih studenata. Mnogi drugi pomažu na sličnim projektima, u organizaciji drugih građanskih udruga.

U Nacionalnom parku Everglades blizu Miamija, Louie Toth vodi grupu studenata sa svečilišta Wisconsin u udaljeni dio šume, gdje pljeve vegetaciju koja nije autohtona u ovom području, jer guši razvoj 'domaćih' biljaka. Studentica ekologije Samantha Mueller kaže da razumije ovaj problem, jer je sitraživala sličan problem riba – u rijekama Wisconsina. Usprkos napornom radu, studenti kažu da osjećaju zadovoljstvo jer su pomogli drugima. Sarah Zipperle tvrdi da joj je ljepše nego što bi joj bilo da je otišla na odmor na more:

"Radimo na nečemu što je značajno i vrijedno. Svjesni smo da smo postigli nešto veliko, a ne samo sjedili na plaži."

Premda će biti potrebne godine da se vegetacija u području Evergladesa oporavi, ovi se studenti nadaju da će njihov rad imati trajan utjecaj na tamošnji okoliš.

XS
SM
MD
LG