Linkovi

U američkoj vojsci sve više novaka bez američkog državljanstva


Američka vojska pojačava novačenje useljenika koji još nemaju američko državljanstvo. Zauzvrat daje mogućnost ubrzanog stjecanja državljanstva.

General George Casey, zapovjednik stožera američke kopnene vojske predvodi svečano polaganje prisege grupe novaka u New Yorku. Polovica od trideset dvojice su useljenici iz zemalja kao što su Pakistan, Indija, Južna Koreja i Bangladeš.

General Casey zaželio je dobrodošlicu novim vojnicima, unovačenim u okviru novog programa kojem je cilj u vojsku privući kvalificirane strance. Riječ je o svojevrsnoj prečici do američkog državljanstva. Da bi mogli sudjelovati, stranci moraju barem dvije godine legalno boraviti u Sjedinjenim Državama. Časnica Margaret Stock kaže da vojska traži kandidate s poznavanjem stranih jezika ili znanjima s područja medicine:

"Tražimo ljude koji poznaju strane kulture s kojima dolazimo u dodir. U Iraku i Afganistanu se pokazalo vrlo važno da imamo ljude koji razumiju tamošnju sredinu. To je od ključne važnosti za uspjeh na bojnom polju."

Od veljače, kada je program počeo, unovačeno je 52 vojnika-stranaca, od kojih je 60 posto s fakultetskom diplomom. Američka vojska pokušava privući kandidate koji govore neki od 35 jezika koji za Sjedinjene Države imaju stratešku važnost. Stephen Chi iz Kine govori kantonski, uz još četiri druga, te će u vojsci biti specijalist za opskrbu naftom. On kaže da se prijavio ne radi želje za američkom putovnicom, već zbog bliskih ljudskih veza koje vladaju među vojnicima:

"Odrastao sam u Norveškoj, moji su roditelji Kinezi, nikad se nisam osjećao da negdje pripadam. Pristupanjem američkoj vojsci dobio sam priliku da konačno to postignem."

Dvadeset-četverogodišnja Toniya Mishra radit će kao specijalist za kemijsko pročišćavanje vode. Kaže da joj se vojska sama javila nakon što su na Internetu pronašli njezin životopis. Iako je početna plaća niž od one kojoj bi se ona, s obzirom da ima magisterij, nadala, Tonyia Mishra navodi druge pogodnosti:

"Vojska pruža dobro zdravstveno osiguranje, osigurana je i moja obitelj. Omogućuje putovanja u različite zemlje. To je bolje nego bilo što drugo u ovakvoj ekonomskoj situaciji kakva je danas."

Za novake sljedeći je korak temeljna obuka - zahtjevni devetomjesečni program stjecanja tjelesne kondicije, discipline i bojne uvježbanosti. Do sada se za ovaj program prijavilo 380 stranaca koji žive u Americi, a vojska najavljuje da mjesta ima još za više od 600 kandidata – do prosinca, kad program završava s radom.

XS
SM
MD
LG