Linkovi

Na južnom travnjaku Bijele kuće održana tradicionalna uskršnja potraga za pisanicama


Predsjednik Barack Obama je sa svojom obitelji danas bio domaćin tradicionalnoj godišnjoj potrazi za uskršnjim pisanicama.

Američki predsjednik pozdravio je djecu i njihove roditelje na južnom travnjaku Bijele kuće, poručivši da ovaj događaj podsjeća Amerikance na to da je predsjednikova rezidencija - "kuća naroda".

Prije početka lova na pisanice, prva američka dama Michaelle Obama govorila je o važnosti aktivnog i zdravog života.

Svečanost je započela glazbena zvijezda Fergie koja je otpjevala američku himnu.

Bijela kuća je za ovaj događaj pripremila oko 13 tisuća pisanica i vjeruje da je u njemu sudjelovalo oko 30 tisuća obitelji iz 45 američkih saveznih država.

Cijeli događaj - koji je prvi put održan 1878 - bio je uživo prenošen na web sajtu Bijele kuće.

Inače, kada smo već kod Uskrsa i Bijele kuće, predsjednikova je obitelj jučer, po prvi put u posljednjih 11 tjedana – od kada je Barack Obama predsjednik – bila na misi. Izabrali su Crkvu Svetog Ivana, preko puta Bijele kuće, koja se neslužbeno zove 'Crkva predsjednika', jer su se u njoj molili gotovo svi američki predsjednici.

Odluka u koju će od washingtonskih crkava Obamina obitelj stalno ići nestrpljivo se očekuje. Od kako je Barack Obama postao predsjednik deseci pastora u Washingtonu potiho lobiraju da predsjednikova obitelj izabere baš njihovu crkvu.

'Činimo sve da izaberu nas, poslali smo dva pisma' – kaže pastor crkve koju je svojevremeno pohodio Abraham Lincoln. Tu je i baptistička crkva na 19. Ulici, u koju mahom idu crnci i u kojoj su se Barack Obama i njegova supruga pomolili neposredno pred inauguracijom. Tamošnji pastor se nadao da će predsjednika vidjeti za Uskrs.

Za utjehu mu je predsjednikova izjava da on i Michelle nisu donijeli konačnu odluku u koju će crkvu redovito odlaziti.


XS
SM
MD
LG