Linkovi

Američki kapetan Richard Phillips spašen iz zatočeništva somalijskih pirata


Američki kapetan teretnog broda Richard Phillips oslobođen je iz zatočeništva somalijskih pirata, koji su ga držali taocem pet dana. Američki dužnosnici kažu da je Phillips bio oslobođen akcijom mornaričkih specijalaca u kojoj su ubijena trojica, a zarobljen jedan od pirata. Kapetan Phillips nije ozlijeđen i nalazi se na jednom od američkih ratnih brodova.

Pirati su ga držali od srijede u čamcu za spašavanje koji nije imao goriva, te je plutao stotine kilometara udaljen od somalijske obale. Posada teretnog broda Maersk Alabama kaže da kapetanu Phillipsu zahvaljuju svoje živote, jer se on predao otmičarima u zamjenu za njihovu slobodu.

Akciji je prethodilo nekoliko dana neuspješnih pregovora. Dok je njegov brod Maersk Alabama sa svojim teretom humanitarne pomoći i 19 članova posade stigao u noći od subote na nedjelju u Mombasu, u Keniji, pregovori oko oslobađanja kapetana Richardsa su – prema somalijskim dužnosnicima – u to isto vrijeme bili prekinuti zbog američkog inzistiranja da pirati moraju biti uhićeni. U međuvremenu, međutim, čulo se da je skupina plemenskih starješina obnovila pregovore u nedjelju.

Tijekom pregovora, pirati su paljbom osujetili raniji pokušaj kapetana Phillipsa da pobjegne, kao i pokušaj mornara s jednog od američkih ratnih brodova da ga oslobode.

XS
SM
MD
LG