Linkovi

Dok traju pregovori oko zatočenog američkog kapetana, somalijski pirati oteli jedan talijanski brod


Somalijski pirati u Adenskom zaljevu oteli su u subotu jedan talijanski brod s talijanskom posadom, dok je američki kapetan i dalje u zarobljeništvu skupine pirata.

Američki kapetan Richard Phillips i dalje se nalazi u čamcu za spasavanje sa četvoricom pirata, u neposrednoj blizini jednog američkog razarača, stotinama kilometara daleko od obale Somalije. Somalijski plemenski starješine kažu da pokušavaju stići do tog mjesta u pokušaju osiguravanja oslobađanja kapetana Phillipsa. Njegovi otmičari prijete da će ga ubiti ukoliko budu napadnuti, te ako im ne bude isplaćena otkupnina.

Dužnosnici Bijele kuće kažu da rade na miroljubivom razrješenju uz pomoć pregovarača FBI-ja, kao i američke mornarice. Agencija Associated Press navodi jednog američkog dužnosnika koji je rekao da FBI vodi kaznenu istragu somalijskih pirata.

Istodobno, agencija Reuters javlja da su u subotu mornari na jednom panamskom brodu uspjeli spriječiti napad pirata vodenim šmrkovima. Zadnjih tjedana bilježi se jako povećanje broja piratskih napada kraj Somalije usprkos nekoliko međunarodnih mornaričkih misija kojima je cilj da ih spriječe.

Odmjeravanje snaga između američke mornarice i somalijskih pirata izazvalo je raspravu unutar američke administracije oko politike prema toj zemlji Roga Afrike.

List Washigton Post piše da američki dužnosnici raspravljaju općenito o problemu Somalije, te posebice o potencijalnoj terorističkoj prijetnji somalijske ekstremističke skupine al-Shabab i eventualnom preventivnom zračnom udaru na nju. Ta skupina – prema američkim dužnosnicima za nacionalnu sigurnost – izaziva dileme: s jedne strane, brzo se širi, ima jake veze s al-Qaidom, a u svojim redovima ima i Amerikance i Europljane; no, s druge strane, - kažu -, nema dokaza da planira napade izvan Somalije.

XS
SM
MD
LG