Linkovi

U Austinu u Teksasu održan 23. glazbeni velesajam


Zbog ekonomske krize, sve se manje prodaju i CD-ovi. Trgovine se zatvaraju, diskografske kuće otpuštaju uposlenike. No, kako se kaže u popularnoj skladbi australskog heavy metal sastava AC/DC – 'You can't Stop Rock and Roll' - Rock n Roll je nemoguće zaustaviti. U skladu s tim, na 23. godišnjem glazbenom velesajmu koji je u ožujku održan u Austinu u Teksasu sve je bilo po starom. Zbog ekonomske recesije bilo je nešto manje sudionika i izlagača, no količina glazbe koja se tamo svirala uživo bila je veća nego ikad prije, sa skoro dvije tisuće izvođača.

Zahvaljujući pjesmama poput Wild One, sastav pod imenom Those Darlin's privukao je brojnu i zahvalnu publiku na svoj nastup prve večeri festivala. Do kraja tjedna, taj ženski sastav iz mjesta Murfreesboro u državi Tennessee, nastupao je na nekoliko koncerata po gradu, uz vrlo dobar odjek.

Kad je 1977. održan prvi festival South by Southwest, prisustvovalo mu je svega oko 700 predstavnika glazbene industrije. Ove godine skoro 12 tisuća ih se prijavilo za četverodnevni glazbeni sajam, uz još nekoliko tisuća njih koji su došli čuti brojne koncerte. Broj izvođača je također narastao, na više od 1800 iz svih krajeva svijeta koji su nastupali na čak 80 pozornica.

Glazbenika je bilo svih vrsta, od pop glazbe, do hip-hopa, countrya, bluegrassa i bluesa. S toliko raznolikom ponudom teško se odlučiti na koji koncert otići. Neki od posjetitelja satima proučavaju raspored nastupa i sastavljaju kompleksne dijagrame sa svim mogućim kombinacijama. Ili pak možete jednostavno ići tamo gdje je gužva i puno publike. U petak navečer tako ste mogli završiti u klubu La Zona Rosa gdje je nastupao škotski sastav Glasvegas. Taj je kvartet iz Glasgowa je pred punom dvoranom izveo kratki program pjesama sa svojeg albuma prvijenca, među kojima je bila i skladba Geraldine.

I dok je festival South by Southwest prilika za mnoge mlade sastave da budu uočeni i postanu slavni, on je također i prilika za izvođače koji pokušavaju povratiti svoju prijašnju slavu. Ove godine nastupali su nenajavljeni, ali ne baš i previše tajno, rap pjevač Kanye West, te heavy metal sastavi Metallica i Jane's Addiction.

U sklopu službenog programa tu su bili instrumentalni sastav The Bar-kays, te novovalni sastavi Echo and the Bunnymen i Devo. Glazbeni je festival otpočeo dodjelom godišnjih nagrada. Premda - kad se spominje Austin - prvo padaju na pamet country glazbenici ili kantautori, u njemu je aktivna i rock scena. Ove je godine naslov najboljeg novog sastava odnio sastav The Black and White Years, dok je njihova skladba 'Power to Change' proglašena pjesmom godine.

XS
SM
MD
LG