Linkovi

U Europi Obama stekao status zvijezde


Predsjednik Obama početkom tjedna završio je svoju prvu turneju po Europi otkad je preuzeo dužnost. U sklopu tog puta predsjednik je sudjelovao na sastancima skupine G-20 u Londonu, NATO saveza u Strasbourgu, te s čelnicima zemalja Europske unije u Pragu. Nakon toga uslijedio je njegov prvi službeni posjet jednoj pretežito muslimanskoj zemlji, Turskoj.Čini se da je američki predsjednik ostavio odličan utisak u Europi, gdje su reakcije na njegov posjet vrlo pozitivne.

Europa je bila oduševljena - od trenutka kada su predsjednik Obama i prva dana Michelle Obama sišli s aviona u Londonu, pa do njihovog dolaska u Strasbourg….

…i dalje do odlaska za Istambul – svaki njihov pokret javnost je budno pratila. Svjetski čelnici željeli su biti u njihovom prisustvu. Stručnjakinja za image Tazeen Ahman kaže da je razlog tome Obamin status zvijezde:

"On ima sve. Ima sportsku građu tijela, visok je i karizmatičan. Također ima odlične oratorske sposobnosti - vjerojatno je jedan od najboljih govornika među političarima koje smo imali priliku vidjeti u dugom nizu godina, ako ne i najbolji. Kad ovome dodamo i vrijeme kad se pojavio na političkoj sceni – svijet je bio spreman za njega."

No, nije se sve vrtjelo samo oko stila i imidža. Bilo je i teških pitanja. U Londonu, to je bilo pitanje plana oporavka svjetske ekonomije. U Strasbourgu, na sastanku povodom 60-te godišnjice NATO saveza, govorilo se o ratu u Afganistanu. Predsjednik Obama cijelo je vrijeme isticao da je došao u Europu ne samo predvoditi nego i saslušati što drugi imaju reći:

"Amerika ne može sama riješiti globalne izazove, niti Europa to ne može bez Amerike," rekao je predsjednik Obama.

Ova poruka naišla je na dobar prijem od strane domaćina summita NATO saveza, francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyija:

"Predsjedniku Obami želim reći koliko mi je drago da ću imati priliku surađivati s njim. Želim " height=210 alt="President Obama stands with President Sarkozy following joint news conference in Strasbourg, France, 03 Apr 2009
" hspace=2 src="https://author.voanews.com/croatian/images/ap_obama_sarkozy_strasbourg_nato_03apr09_eng_2102.jpg" width=211 align=right vspace=2 border=0>mu reći koliko cijenim njegovu otvorenost, i njegovu odlučnost da izgradi novi svijet."

Slušanje drugih, suradnja, čelništvo…. Te je poruke predsjednik Obama ponovio i u Turskoj, za svog prvog službenog posjeta jednoj pretežito muslimanskoj zemlji. U Ankari je predsjednik Obama pohvalio tursku povijest, kulturu i ulogu te zemlje u svijetu. Također je izrazio snažnu podršku aspiracijama Turske za članstvom u Europskoj uniji, te se obratio muslimanima:

"Želim ovo reći sto jasnije mogu: Sjedinjene Države nisu u ratu sa islamom. Zapravo, naše partnerstvo s muslimanskim svijetom ključno je za suzbijanje pogrešnih ideologija koje ljudi različitih vjera odbacuju."

Michael Cox, analitičar iz londonske School Of Economics, kaže da je to ključna poruka, no, kad se uzme u obzir američka politika na Srednjem istoku za Busheve administracije, nakon ovakvih riječi moraju uslijediti djela.

"U tim odnosima postoji određena povijest kojoj je naneseno dosta štete. Stoga će biti potrebno znatno više od pukih riječi da se premosti sumnja koja još uvijek postoji," kaže Michael Cox.

Izvan službenih sastanka, mogao se vidjeti klasični nastup Baracka Obame iz dana predsjedničke kampanje poput razgovora s građanima u manjim forumima. Novi je američki predsjednik dobio pohvale komentatora. Analitičari kažu da onaj teži dio -pretvaranje riječi u djela –tek predstoji.

XS
SM
MD
LG