Linkovi

Albumom "Guitars" 70-ogodišnji McCoy Tyner drži tempo s mnogo mlađim glazbenicima


Dobitnik nagrade Grammy, klavirist McCoy Tyner nastupao je s nekim od najvećih imena jazz glazbe. Muzicirao je na desecima albuma, kao član kvarteta saksofonista Johna Coltranea, prije nego sto je otpočeo vlastitu solo karijeru koja traje više od četiri desetljeća. Na Tynerovom najnovijem uratku nastupaju četiri vrhunska gitarista i jedan svirač bendžoa svjetske slave.

Ovo nije prvi put da je McCoy Tyner udružio snage s poznatim gitaristima. Još tijekom šezdesetih Tyner je snimio album s Grantom Greenom, a deset godina kasnije s Tedom Dunbarom, te nedavno s Carlosom Santanom, Johnom Abercombiem i Earlom Klughom. Svojim novim albumom - pod naslovom "Guitars" - 70-ogodišnji McCoy Tyner drži tempo s mnogo mlađim glazbenicima, poput avangardnog gitarista Marca Ribota u skladbi '500 Miles'. Najmlađi gitarist na albumu je 9-ogodišnji Derek Trucks, koji je začinio ovu Tynerovu originalnu skladbu mješavinom jazza i bluesa.

Veteran gitare Bill Frisell nastupa u tri skladbe, dok John Scofield prati Tynera u izvedbi klasika – skladbe Johna Coltranea pod naslovom Mr. P.C.

Inače, ova je skladba dobila ime po jazz basistu Paulu Chambersu, a prvi je put snimljena za album Johna Coltranea "Giant Steps" iz 1959. Tyner se pridružio kvartetu Johna Coltranea nedugo nakon njegova objavljivanja. Sa svega 21-om godinom snimio je s tim sastavom još jedan povijesni jazz album – "My Favorite Things." Na albumu "Guitars," Tyler je ponovo snimio naslovnu skladbu – "My Favorite Things," s bendžoistom Belom Fleckom, basistom Ronom Carterom i bubnjarom Jackom DeJohnetteom.

XS
SM
MD
LG