Linkovi

SAD: Obama sve popularniji


Nakon prvog značajnog međunarodnog puta predsjednika Baracka Obame, nove ankete javnog mnijenja pokazuju da je njegova popularnost u Americi u porastu.

Dvije nove ankete provedene diljem zemlje sadrže dobre vijesti za predsjednika Obamu. Ankete koje su provele američke televizijske mreže CNN i CBS te dnevni list New York Times pokazuju da dvije trećine ispitanika odobravaju način na koji se gospodin Obama nosi sa svojom predsjedničkom dužnosti. Sarah Dutton upravlja anketama za CBS News:

"66 posto Amerikanaca trenutno podržava predsjednika Obamu u njegovom poslu. To je ujedno i novi rekord podrške njegovom predsjedništvu. 24 posto ispitanika ne odobrava njegova dosadašnja postignuća."

Ista anketa, zajedno s onom New York Timesa, također je otkrila da je više američkih građana optimistično po pitanju ekonomije i smjera u kojem se njihova zemlja kreće, u usporedbi s rezultatima prije nego što je gospodin Obama postao predsjednikom. 39 posto vjeruje da se Amerika kreće u pravom smjeru, što je veliki skok od samo 15 posto sredinom siječnja.

Politički stručnjaci smatraju da su ove pozitivne ocjene predsjednikove tek završene međunarodne turneje vjerojatno pridonijele povećanju njegove popularnosti. Obećanje gospodina Obame o započinjanju nove vrste angažiranosti u svijetu općenito je naišlo na toplu dobrodošlicu tijekom njegovog putovanja, uključujući njegov otvoreni sastanak sa studentima u Turskoj. Ako postoji ikakva zabrinutost u posljednjim anketama, onda bi to jedino moglo biti zbog predsjednikove namjere da učini previše toga odjednom.

Osim što radi na oporavku posustalog američkog gospodarstva, gospodin Obama zalaže se za reforme u zdravstvenom sektoru i u obrazovanju te želi Sjedinjene Države učiniti manje ovisnima o energiji. Sarah Dutton komentira:

"55 posto Amerikanaca misli da je predsjednik Obama realističan u ciljevima koje si je postavio, no 38 posto ih smatra da on pokušava postići previše. Samo četiri posto misli da on pokušava ostvariti premalo."

I republikanci su svjesni visoke popularnosti demokratskog predsjednika, u vrijeme kad ističu ozbiljna neslaganja s gospodinom Obamom po pitanju njegovih prioriteta vezanih uz proračun.

Senator John Cornyn iz Teksasa izjavio je u jutarnjem programu televizijske mreže MSNBC da je za svoje europske turneje gospodin Obama, izgleda, bio više usredotočen na stil nego na sadržaj:

"Vidjeli smo da je predsjednik mnogo toga učinio i mora se priznati, popularnost mu je visoka. No, morate imati na umu da vođenje kampanje i upravljanje državom nije isto. Upravljanje državom zaista je težak posao."

Republikanci imaju vlastite razloge za zabrinutost zbog ovih anketa. Ista anketa CBS-a i New York Timesa pokazala je da svega 31 posto ispitanika podržava Republikansku stranku. To su najgori rezultati za ovu stranku u posljednjih 25 godina provođenja ove ankete. Tome je zanimljivo dodati činjenicu da je gotovo jedna četvrtina republikanaca koji su sudjelovali u anketi izjavila da više vjeruju u ispravnost ekonomskih mjera koje donosi gospodin Obama nego onih za koje se zalažu republikanci u Kongresu.

XS
SM
MD
LG