Linkovi

Predsjednik Barack Obama nenajavljeno - u Iraku


Zaustavljanje u Iraku bio je iznenađujući dodatak prvom predsjednikovom putu u Europu.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je da je predsjednik otišao u Irak kako bi zahvalio američkim vojnicima na onome što rade te razgovarao s iračkim političkim čelnicima oko potrebe za postizanje napretka na političkom polju.

Predsjednik Obama sastao se s američkim vojnim zapovjednicima u bazi Camp Victory. Vojnici su glasno pozdravili njegovu izjavu da Iračani trebaju preuzeti odgovornost za svoju zemlju. Dodao je da će slijedećih godinu i pol biti ključno razdoblje u Iraku te da još dosta treba učiniti.

Predsjednik Obama u procesu je povlačenja američkih snaga iz Iraka i njihovom prebacivanju u Afganistan. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da je odluka o posjetu Iraku donesena zbog blizine Turske – gdje je predsjednik proveo protekla dva dana – ali je i dodao da je presudni čimbenik bila želja predsjednika da pokaže vojnicima kako on brine o njima, da im se zahvali i izrazi štovanje.

Predsjednik se nadao otputovati iz bagdadske zračne luke do grada helikopterom kako bi se sastao s premijerom Nourijem al-Malikijem i predsjednikom Jalalom Talabanijem, ali je slaba vidljivost dovela do promjene plana. Umjesto toga, predsjednik je automobilom otišao do američke vojne baze na sastanak s vojnicima i njihovim zapovjednicima i tamo će se sastati s iračkim premijerom.

XS
SM
MD
LG