Linkovi

Hrvatska i albanska zastava - pred sjedištem NATO saveza


Članstvo Hrvatske i Albanije u NATO savezu potvrđeno je jednostavnom ceremonijom dizanja zastave u krugu NATO-vog glavnog sjedišta u Bruxellesu.

Pedantni NATO-vi servisi već su davno dostavili nov raspored zastava oko simbola Saveza, željezne skulpture s ružom vjetrova. Položaj određuje abeceda te će najnovija članica, Albanija, koja je svoj protokol o pristupanju deponirala nedugo nakon Hrvatske, nositi broj jedan. Slijede Belgija, Bugarska i Kanada, potom novoprimljena Hrvatska, te Češka i Danska. Krug završavaju Turska, Velika Britanija i Sjedinjene države. Hrvatska je zastava točno preko puta slovenske a između njih je NATO-ov barjak.

Iako je do sada uvijek bio običaj da ceremoniji prisustvuju ministri vanjskih poslova, dvije nove članice su učinile izuzetak, njihovi premijeri bili su u centru pažnje i fokusu kamera. Zastave su podignute uz zvukove nacionalne himne.

Za Ivu Sanadera članstvo je ostvareni strateški cilj Hrvatske, a ulazak u NATO savez perspektiva je svih zemalja jugoistične Europe.

"Veselimo se danu kada će Skopje doživjeti svoju proslavu ovdje, šaljem poruku ohrabrenja prijateljima u BiH. Na hrvatsku potporu može računati Crna gora, a vrata ostaju otvorena i za Srbiju," rekao je premijer Sanader.

Prema albanskom premijera Saliju Berishi, današnji je dan najveći događaj u povijesti zemlje.

Iako se točan podatak još ne objavljuje, Hrvatska će u NATO-vim vojnim strukturama imati mjesta za pedesetak svojih ljudi, uključujući i pravo na četiri generalske zvjezdice. Usporedbe radi, Francuska, koja se ovih dana vratila u vojnu strukturu Saveza, daje 600 ljudi svih profila i raspoređuje 25 generalskih zvjezdica, odnosno delegira desetak najviših časnika s jednom, dvije ili tri zvjezdice.

S danom ulaska u NATO-savez Hrvatska i Albanija nastavljaju posao na koji se već izvjesno vrijeme navikavaju participirajući u djelovanju većine od 407 radnih grupa. Sada imaju pravo glasa. Budući da je Sjevernoatlantski savez narastao do 28 članica, a vrata su mu i dalje otvorena, u njegovoj dolazećoj reformi u nekim će se aktivnostima napustiti zaštitni znak, jednoglasnost, odnosno mogućnost korištenja veta.

XS
SM
MD
LG