Linkovi

Martti Ahtisaari još uvijek nije posrednik u hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu


Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir – Martti Ahtisaari – nastupio je u washingtonskom Nacionalnom novinarskom klubu gdje je izjavio da još uvijek nije posrednik u hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu i da to najradije ne bi ni bio.

Martti Ahtisaari je rekao da mu je dosta Balkana:

"Mislim da sam dovoljno radio s balkanskim zemljama – od raspada Jugoslavije, do Kosova i Bosne i Hercegovine. Ponekad, kada promatram moj vlastiti kontinent, s toplinom se sjećam dana kada sam radio ljudima iz Afrike i doista mi nedostaju gospoda i dame iz Afrike koji su biliiznimno obzirni …Volio bih dam sam vidio istu situaciju na Balkanu. Na žalost, to nije bilo tako." Onda je odgovorio na pitanje o hrvatsko-slovenskom prijeporu:

"Sada je moje ime povezano s naporima da se pronađe rješenje za hrvatsko-slovenski granični prijepor koji priječi nastavak pregovora o priključenju Hrvatske u Europsku uniju. Cijela je stvar u rukama Komisije za proširenje koju vodi moj prijatelj Olli Rehn. On me jednom upitao jesam li spreman voditi pregovore, zato što sam ranije imao sličnu ulogu, pa smatra da bih mogao biti od pomoći i u ovom sporu. Odgovorio sam – ako me baš trebaš, ja sam ti spreman pomoći. Međutim, tu se radi više o pravnim pitanjima, ja nisam odvjetnik i nije dovoljno imati samo počasne diplome…zato sam mu rekao neka bude slobodan potražiti nekoga tko se najbolje uklapa u takvu situaciju, ukoliko se prije toga Slovenija i Hrvatska slože s tim izborom. Možete to zvati arbitrom ili medijatorom… Iskreno se nadam da možemo riješiti tu situaciju i želim u tome mnogo sreće mom prijatelju doktoru Rehnu i meni prijateljskim zemljama Sloveniji i Hrvatskoj, kako bi se mogao pokrenuti proces proširenja Europske unije za Hrvatsku."

Zanimljivo je da gospodin Ahtisaari nakon predavanja nije želio dati izjave o hrvatsko-slovenskom problemu. Kada je upitan hoće li biti posrednik odgovorio je "mala je vjerojatnost da se to dogodi" te je dodao da s njim nitko nije službeno ni razgovarao, i ponovio da je on svom prijatelju, povjereniku Europske komisije za proširenje, Olliju Rehnu, rekao "…ako sam ti potreban, ja ću pomoći…."

XS
SM
MD
LG