Linkovi

Robert Gates predlaže reforme u proračunu američkih oružanih snaga


Američki ministar obrane Robert Gates predlaže preoblikovanje proračuna Pentagona, s dubokim rezovima u mnogim tradicionalnim oružanim sustavima i ulaganjem milijardi dolara u novu tehnologiju za borbu s pobunjenicima u Iraku i Afganistanu.

Proračun u visini od 534 milijarde dolara za četiri posto je veći od sadašnjeg proračuna Pentagona, a sve su odluke donesene u konzultaciji s predsjednikom Barackom Obamom – rekao je gospodin Gates.

To znači da bi ukupan prijednog vojnog proračuna za 2010. godinu iznosio skoro 664 milijarde dolara kada se uključe troškovi za ratove u Iraku i Afganistanu koji se ne plaćaju iz budžeta Ministarstva obrane. Ministar Gates je izrazio i nadu u promjenu kulture u Pentagonu, posebno glede načina odabira i kupnje oružja.

Ova inicijativa predstavlja prvu sveobuhvatnu reviziju američke vojne strategije pod Obaminom administracijom, koja želi uložiti više sredstava u borbu protiv terorizma u Iraku i Afganistanu, a manje za pripreme konvencionalnog ratovanja protiv velikih zemalja poput Kine i Rusije, ocjenjuju američki mediji.

Robert Gates je predložio rezove u programu obrane od projektila, kod skupih "borbenih sustava budućnosti" kopnene vojske, te u gradnji brodova ratne mornarice.

Također je predložio rezove u drugim najvećim vojnim oružanim programima, uključujući i zaustavljanje proizvodnje novog višenamjenskog borbenog zrakoplova F-22 Raptor, te novog helikoptera za predsjednika Sjedinjenih država, čija je astronomska cijena već bila povod kritikama.

Robert Gates je predložio 11 milijardi dolara za povećanje kopnene vojske i marinskog korpusa, te za zaustavljanje smanjivanja ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice.

Također je najavio ulaganje dodatnih dvije milijarde dolara u obavještajnu opremu i sredstva nadziranja, uključujući nabavku 50 novih bespilotnih letjelica Predator i Reaper, koji se trenutačno koriste u Pakistanu, Afganistanu i Iraku.

Prvi čovjek Pentagona je preskočio putovanje predsjednika Obame u Europu i summit NATO saveza kako bi radio na završnoj verziji prijedloga vojnog proračuna.

XS
SM
MD
LG