Linkovi

Republikanska stranka mora se prilagoditi svojoj novoj ulozi lojalne oporbe


Dok predsjednik Barack Obama prolazi kroz prvih sto dana na položaju, republikanci još uvijek pokušavaju pronaći svoje mjesto lojalne oporbe, kako se prilagođavaju novom predsjedniku iz Demokratske stranke i demokratskoj kontroli nad Kongresom.

Amerikanci su u studenome prošle godine htjeli promjenu i izabrali su Baracka Obamu za predsjednika. Nakon što su nekoliko godina bili stranka koja odlučuje u Washingtonu, republikanci su se sad zatekli u neugodnom položaju manjinske stranke. Politički analitičar Stephen Wayne sa Sveučilišta Georgetown ovdje u Washingtonu kaže da republikancima predstoji preispitivanje savjesti i interna rasprava:

"Bit će to prilično ružno za vidjeti. Bit će vrlo nepovezano i sve do sljedećeg predsjedničkih izbornog ciklusa neće se pojaviti jedan čelnik koji će artikulirati političku platformu. Dakle, republikanci su u ovom trenutku u divljini, a nije zabavno biti u divljini."

U ovom trenutku republikanci su se "našli" u protivljenju novom popularnom predsjedniku u vrijeme gospodarske krize. Republikanac Ken Duberstein bio je šef osoblja predsjednika Ronalda Reagana krajem osamdesetih, međutim, raskinuo je svoje veze s Republikanskom strankom prošle godine i podržao Baracka Obamu za predsjednika.

"U ovom trenutku predsjednik Obama je popularan među Amerikancima. I kao i u slučaju Ronalda Reagana, žele mu uspjeh, žele da postigne uspjeh jer u tom slučaju i Amerika postiže uspjeh. U jednoj emisiji Glasa Amerike gospodin Duberstein je rekao da se Barack Obama pokazao djelotvornim komunikatorom, u velikoj mjeri poput čovjeka za kojeg je Duberstein nekoć radio – Ronalda Reagana. Međutim, dodaje, da predsjedniku u ovom trenutku trebaju dobre vijesti na ekonomskom planu, prije negoli javnost počne gubiti strpljenje:

"Problem je da popularnost morate pretvoriti u vjerodostojnost, a Amerikanci traže rezultate. Za to će trebati vremena."

Duberstein kaže da je počeo pratiti predsjedničku kampanju, tada još uvijek kandidata Obame početkom 2007. godine. Jedan od pomoćnika Baracka Obame rekao je gospodinu Dubersteinu da je Obamina kampanja pažljivo proučavala Reaganovu predsjedničku kampanju i njegov stil vladanja, koji je bio koncentriran na nadu i optimističku poruku. To je stil koji četrdeset četvrti američki predsjednik nastavlja i opetovano traži od zemlje da bude strpljiva dok njegova gospodarska politika ne pokaže rezultate.

"Pogledajmo u budućnost s obnovljenim osjećajem zajedničkog cilja, obnovljenom predanošću i što je najvažnije obnovljenim povjerenjem da nas čekaju bolja vremena," rekao je predsjednik Obama.

Republikanci nisu uspjeli blokirati predsjednikov paket mjera za stimuliranje gospodarstva, međutim, vide političku priliku za sebe u Kongresnoj raspravi o masivnom predsjednikovom prijedlogu proračuna teškom tri bilijuna i 550 milijardi dolara. Republikanci su izradili svoj vlastiti prijedlog proračuna, imajući na umu da su doživjeli žestoke kritike zbog toga što su se samo suprotstavljali paketu stimulacije, bez da su ponudili neku svoju razrađenu alternativu. Ken Dubersten kaže da ova strankamora raditi na tome da se prilagodi na svoju novu ulogu lojalne oporbe:

"Republikanska stranka ne može biti stranka koja stalno govori 'ne.' Mora ih se također vidjeti da pomažu u upravljanju državom. Mislim da je pred Republikanskom strankom zadatak da ne žrtvuje svoja načela, a da se nađe s predsjednikom na pola puta. To je ono što Amerikanci traže."

Republikanci će isprobavati svoje poruke i provoditi audiciju za buduće stranačke čelnike tijekom nadolazećih mjeseci s pogledom uprtim u Kongresne izbore sljedeće godine. Povijesno gledano, stranka koja drži Bijelu kuću često gubi mjesta u Kongresnim izborima koji se održavaju između predsjedničkih izbora.

XS
SM
MD
LG