Linkovi

Obama: Europa i SAD mogu raditi zajedno


Američki predsjednik Barack Obama kaže da su razgovori na američko-europskom summitu pokazali da kada dvije strane djeluju zajedno, one se mogu složiti ne samo oko lokalnih nego i oko međunarodnih pitanja.

Govoreći na kraju nedjeljnog sastanka u Pragu, gospodin Obama je rekao da su čelnici razgovarali o Afganistanu, Iranu, klimatskim promjenama, energetskoj sigurnosti, ekonomiji i drugim pitanjima.

On je naglasio da su ideje koje su zajedničke Europskoj Uniji i Sjedinjenim Državama daleko značajnije od onih koje dijele dvije strane.

Ranije je češki premijer Mirek Topolanek – čija zemlja trenutno predsjedava Unijom – nazvao summit simbolom nove razine u američko-europskim odnosima.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da su sjednice identificirale klimatske promjene, energetsku sigurnost i trgovinu kao područja na kojima obje strane moraju pokazati više čelništva.

U komentarima tijekom radnog ručka, predsjednik Obama je pozvao na suradnju u izgradnji odnosa sa Rusijom, istodobno, međutim, ponovivši podršku Gruziji i odbacivši ideje o interesnim sferama.

On je pozvao na zajedničke napore u obračunu s terorizmom, na pomoć Afganistanu, kao i financisjku podršku istočnoeuropskim zemljama koje pate od svjetske ekonomske krize. Europske čelnike on je pozvao da prihvate Tursku kao članicu, rekavši da bi to poslalo pozitivni signal muslimanskom svijetu.

XS
SM
MD
LG