Linkovi

Film tjedna: "Adventureland"


Gotovo zatrpan među svim akcijskim filmovima, tipičnim za ovo doba godine, u kinima se pojavio dirljiv film o iskustvu mladog diplomca na njegovom prvom poslu u trošnom zabavnom parku, osamdesetih godina prošlog stoljeća. Alan Silverman za nas je pogledao film „Adventureland“.

Sa svojom diplomom iz koledža u ruci, James je željno iščekivao ljetne praznike, s planiranim putovanjem po Europi, prije nego što bi se, u jesen, vratio akademskom svijetu, na postdiplomski studij na prestižnom sveučilištu. No, ekonomska recesija osamdesetih godina prošlog stoljeća mijenja njegove planove. Kod kuće, u Pittsburghu, prisiljen je suočiti s realnošću života: mora se zaposliti da bi zaradio novce za daljnje postdiplomsko školovanje, a njegova diploma iz humanističkih znanosti nije ga ustvari pripremila ni za kakav posao. Na sreću, uspije dobiti posao u 'Zemlji avantura', zabavnom parku čiji su najbolji dani odavno prošli.

No, posao za koji je smatrao da će biti 'slijepa ulica', u društvu raznih drugih ne baš najuspješnijih kolega, pokazuje se za Jamesa podjednako dragocjenim životnim iskustvom kao što bi možda bilo i nesuđeno putovanje po Europi.

Jamesa glumi Jesse Eisenberg, koga se sjećamo iz hita iz 2005. „Sipa i kit“. On vjeruje da priča postavljena u osamdesete godine ima neočekivanu relevantnost za današnje vrijeme: "Vjerujem da film ima vrlo suvremen aspekt: i sada, mnogi ljudi su sretni da nađu posao, čak i kad smatraju da nije na njihovoj razini obrazovanja, samo zato jer je recesija. Dakle, ideja filma je kao skrojena za današnje ekonomske okolnosti."

James ne samo da nađe novi krug prijatelja na svom novom radnom mjestu, nego otkrije i srodnu dušu – Em, koja je isto kao i on na životnom raskrižju.

Kristin Stewart, koja glumi Em, prostala je međunarodna zvijezda prošlogodišnjim vampirsko-ljubavnim tinejđerskim hitom „Twilight“. Za potrebe uloge u filmu „Adventureland“, morala je shvatiti kakav bi bio život žene njezinih godina prije dva desetljeća, u vrijeme kojega se sama uopće ne sjeća: "Premda nismo živjeli u tom vremenu, toliko je mnogo filmova i drugih zaostatak osamdesetih da smo na neki način nostalgični za nečim što sami nismo uspjeli iskusiti. Bez suvišne sentimentalnosti, ovaj je film vrlo osvježavajući put u osamdesete."

Scenarist i redatelj filma Greg Mottola iskusio je osamdesete. Njegov je scenarij dijelom autobiografski, inspiriran njegovim vlastitim poslom jednog ljeta u trošnom zabavnom parku na njujorškom Long Islandu: "Svi nekako misle da je to vrijeme, kad su bili mladi, bilo nevinije. No, kad sam sam malo razmislio o svijetu iz osamdesetih – bez interneta, bez mobitela! – učinio mi se jednako dalekim kao i kolonijalno vrijeme. No, odlučio sam da će to biti vrlo osoban film, temeljen na mojim vlastitim sjećanjima čitave te ere."

U filmu „Adventureland“ pojavljuje se i Ryan Reynolds kao mehaničar u zabavnom parku koji, ljeto za ljetom, doživljava rasplinjavanje vlastitih snova. Tu su i komičari Bill Hader i Kristen Wiig koji glume upravitelje parka. Sam filmski park glumio je pravi pittsburški zabavni park „Kennywood“.

XS
SM
MD
LG